· · Коментара: 0
вина на дну мора

Који је најбољи начин за СКЛАДИШТЕЊЕ ВИНА: Тренд који све више ВИНАРА практикује, а ево и зашто!

Произвођачи вина константно покушавају да нађу најбољи начин за складиштење својих вина. У потрази за хладним и мирним местом са константном температуром, долазе до занимљивих складишта, као што је например - морско дно!

1647180922_Screenshot-2022-03-13-at-14.57.10.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/Греат Биг Сторy

Сматра се да подводни услови - потпуни мрак и константна температура - убрзавају процес старења, додајући комплексност вину. Вина се спуштају у море у металним кавезима помоћу мале дизаилице, обично са рибарског чамца. Након тога вино се обилази са времена на време и проверавају се сензори који прате температуру и притисак воде око вина. 

Прочитајте још:  Да ли знате како се ПРАВИЛНО ПОСТАВЉА СТО? Битан је распоред сваког елемента (ВИДЕО)

Али то има своју цену - техника кошта 25-70% више за винара од одлежавања вина на у нормалном винском подруму, због потребне логистике. Предузетници улажу у овај сектор „мислећи да то није хир, већ техника која може бити веома корисна и додају квалитете вину који га чине привлачнијим за јавност.


Вино које одлежава под морем, са својим плимама, струјама и таласима, може бити „веома грубо“, тако да је најбоље радити са „веома робусним винима“, рекао је главни енолог "Црусое Треасуре" винарије, Антонио Палациос. Компанија сарађује са винаријама из различитих делова Шпаније, а пошто није ограничена системом географских ознака, односно ознаком заштите порекла везаном за место производње вина, може да меша различите сорте грожђа из више региона.

Боце иду 20 метара испод мора, где одмарају шест до 12 месеци у металним кавезима.
Марија Ненси Кастро Родригез, власница Бодега Палмера Цастро и Маган, наглашава да је ова ниша још увек у пионирској фази. „Постоји мало информација, нема библиографије, нема аналитичке основе ни праксе“, рекла је она. Вина одлежана под водом још увек су углавном непозната и тешко их је пронаћи у ресторанима и продавницама."

„Желели бисмо да постоји више свести о концепту подводног вина од стране потрошача и професионалаца“, рекао је Палациос.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.