Oglas
· · Komentari: 0

Da li ste zavisnik od kofeina?

Najčešći simptom nedostatka uobičajene količine jutarnje kafe jeste glavobolja. Uglavnom je srednjeg intenziteta i traje dan-dva nakon što prestanete da unosite kofein

1620390209_aaa.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Ako želite da se odviknete od kofeinskog napitka, neprijatnost možete očekivati narednih nekoliko dana, posle čega će tegobe same od sebe nestati.

Pročitajte još: Danas naberite KOPRIVU i uradite OVU stvar - Običaj na Đurđevdan koji donosi zdravlje vašoj deci! (VIDEO)

Kofein je snažan stimulans, brzo stiže do mozga i blokira adenozinske receptore koji su zaduženi za uspavljivanje. Zato posle jutarnje šolje kafe osećate nalet energije i imate osećaj da vam je lakše da se skoncentrišete.

To pomaže da bolje obavite određene zadatke, koji zahtevaju pojačanu pažnju. Ali kofein ima i lošu stranu. To je, između ostalog, osećaj koji vas obuzme kad preskočite svoju "uobičajenu dozu". - Ako kafu pijete redovno, unapred očekujete pojačanu moždanu aktivnost posle jutarnje šolje. Kada je ne popijete, imate utisak da ste "smlaćeni" i bez energije.

Osim toga, kofein može da izazove zavisnost, jer kada ne dobijete ono na šta ste navikli, osećate se umorno i nervozno. Na kafu možete da se "navučete" za samo tri dana redovnog konzumiranja - rekla je Meri Lorin sa Univerziteta u Ohaju.

Pročitajte još: MILOŠTA za svakog gosta! Evo koji slavski običaji se poštuju u ZAPADNOJ SRBIJI

Simptomi su snažniji ako ste pili ogromne količine kafe pa iznenada prestali s tim. Ali javljaju se i kod onih koji su pili samo jednu šolju kafe u toku dana. Minimalna količina kofeina dovoljna je da glavobolja potpuno nestane, pa ako želite da prestanete da pijete kafu, imajte u vidu da samo jedan "srk" u početku može da ublaži neprijatan osećaj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas