Oglas
· · Komentari: 0

DOMAĆI SPREJ PROTIV KOMARACA: Tri recepta koja vam mogu pomoći da ih se otarasite

Isprobajte prirodne načine da se zaštitite od komaraca

1688312295_komarci.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Prirodna rešenja protiv komaraca su najbezbedniji način da komarce držite podalje, a repelente možete da napravite i u kućnoj radinosti, piše „Marthastewart.com“.

– Domaći repelenti protiv komaraca zasnovani su na kombinaciji eteričnih ulja pomešanih sa bazom sirćeta, kokosovog ulja, hamamelisa ili izopropil alkohola – kaže tehničar Šenon Herlou-Elis.

Pravljenje sopstvenog repelenta je jednostavno; trebalo bi pomešati sve sastojke, sipati ih u bočicu sa raspršivačem i naneti ih na kožu pre nego što izađete iz kuće. Takođe, možete prilagoditi ulja za kreiranje sopstvenog mirisa.

Herlou-Elis preporučuje korišćenje jednog ili više od 10 najboljih ulja protiv komaraca za maksimalnu efikasnost; birajte između eukaliptusa, lavande, cimeta, timijana, čajevca, ruzmarina, kamilice, nane, kedra ili citronele.

Ključ za izbegavanje komaraca nije da ih oterate od sebe, već da ih sprečite da vam se približe.

– Ustanovljeno je da su ova eterična ulja maska za mirise na koje se ženke komaraca prilagođavaju kada traže krv – kaže Herlou-Elis.

– Znoj, miris tela, ugljen-dioksid, a ponekad čak i vaša krvna grupa mogu da emituju mirise koji privlače ove insekte.

1. Repelent sa ruzmarinom

– Ovaj efikasan domaći repelent ima tri sastojka: ulje ruzmarina, jabukovo sirće i vodu – kaže Herlou-Elis.

Sastojci:

1/4 šolje jabukovog sirćeta
1/4 šolje vode
40 kapi ulja ruzmarina
Sve sastojke sipajte u bočicu sa raspršivačem i dobro promućkajte. Ukoliko vam se ne sviđa miris ruzmarina, možete probati i lavandu.

2. Repelent sa kokosom i nanom

Ova kombinacija je veoma prijatnog mirisa za ljude i u isto vreme odbija komarce.

Sastojci:

1/3 šolje kokosovog ulja
15 kapi esencijalnog ulja mente
Pomešajte sastojke u tegli i repelent je spreman za upotrebu.

– Na sobnoj temperaturi supstanca će biti tečna, ali ako je čuvate u frižideru, ona će se stegnuti – kaže Herlou-Elis.

– Ovaj repelent možete naneti prstima na kožu tokom vrelog dana kako biste sprečili komarce da vam se približe. Najbolje od svega je što i deca vole njegov miris.

3. Repelent sa eukaliptusom

Komarci beže od jakih aroma, zato je esencijalno ulje eukaliptusa odličan način da se tokom leta zaštitite od ovih dosadnih krvopija.

Sastojci:

1/3 šolje hamamelisa
1/3 šolje vode
40 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa
Kako navodi Herlou-Elis, komarci mrze jak miris eukaliptusa, pa će ovaj jednostavan domaći repelent sigurno biti efikasan. Sam po sebi, hamamelis nema jak miris, pa u repelent možete da dodate limunsku travu, citronelu ili ulje čajevca ukoliko ne volite eukaliptus.

Ako se pitate koliko često bi trebalo da nanosite repelent na kožu, stručnjaci kažu da je odgovor jednostavan: onog trenutka kad više ne osećate njegov miris, vreme je za novo nanošenje.

Naravno, pre nego što stavite repelent na kožu, proverite da li ste alergični na neki od sastojaka.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas