Oglas
· · Komentari: 0

Jedna ulica u Beogradu je najviše menjala naziv: Čak 12 puta

Ideja o imenovanju ulica u Beogradu pojavila se sredinom 19. veka

1696325829_shutterstock_220992322.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Od tada do danas menjanje naziva bilo je pre pravilo nego izuzetak, a i na toj neslavnoj listi ulica koje nisu mogle da spoje ni deceniju, a da ne promene ime - ova je apsolutni šampion!

Prva ulica koja je u Beogradu dobila ime po nekom od junaka Prvog srpskog ustanka bila je Uzun Mirkova. Tako je nazvana još davne 1872. godine, a sledile su je i druge, uglavnom centralne ulice u srpskoj prestonici.

Od tada do danas svega 34 ulice u Beogradu nikada nisu menjale naziv. Ostale su to činile više puta, a iako je među njima svakako najpoznatija Svetogorska (u kojoj danas možete videti i tablu sa prethodnim nazivima) jedna druga ulica je rekorder ove liste.

U pitanju je Krunska ili je bolje reći - Nadeždina kako se zvala na početku! Sadašnje ime ulica je dobila po kruni, simbolu vladarskog dostojanstva. Tako se zove od 1997. kada joj je zapravo vraćen naziv iz 1872. kada je tako bio “kršten” samo jedan njen deo.

A evo koja imena je nosila između ove dve tačke u vremenu:

  • Nadeždina 1872-1896
  • Krunska (deo) 1872-1896
  • Gospodar Jevremova (deo) 1896-1900 - po Jevremu Obrenoviću, bratu kneza Miloša
  • Kraljice Drage (deo) 1900-1903 - po Dragi Mašin, ženi kralja Aleksandra Obrenovića
  • Gospodar Jevremova 1903-1904
  • Krunska 1904-1916
  • Poslanička 1916-1919
  • Krunska 1919-1946
  • Kneginje Perside (deo) 1933-1946 - po Persidi Karađorđević, ženi kneza Aleksandra Karađorđevića
  • Moskovska (deo) 1946-1951 - po Moskvi, glavnom gradu tadašnjeg Sovjetskog Saveza
  • Proleterskih brigada 1951-1997 - po proleterskim brigadama, elitnim jedinicama NOV i PO Jugoslavije
  • Krunska od 1997

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas