Oglas
· · Komentari: 0

Podatak koji mnogi ne znaju: Jedna ulica u Beogradu nikada nije menjala ime

Da li znate o kojoj ulici je reč?

1682166023_beograd.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada organizovao je stručno vođenje područjem Knez Mihailove, ulice čiji se naziv nikada kroz istoriju nije menjao.

Priča o Knez Mihailovoj i okolini, počela je na Kalemegdanu, sa mesta na kome su 19. aprila 1867. turske vlasti predale ključeve grada, nakon čega Beograd ponovo postaje srpski grad.

„Za tadašnju Srbiju to je značilo konačno oslobođenje. Ovome je prethodila jedna intenzivna diplomatska delatnost kneza Mihaila Obrenovića“, navodi Bojana Ibrajter Gazibara, istoričarka umetnosti.

Ulica čiji je plan 1867. izradio Emilijan Josimović, po knezu Mihailu nazvana je 1870. godine. Blok građanskih kuća koji je u njoj sagrađen 1870-ih simbolizuje prekid sa tradicionalnom balkanskom arhitekturom.

Uočava se stilski prelaz od romantizma ka renesansi, ali i akademizam kojem se težilo u arhitekturi sa kraja 19. veka.

„Uz nju su građeni objekti koji zapravo predstavljaju evorpeizaciju Beograda i postala je jezgro oko koga se grad širio i do danas je ostala jedna od najvažnijih ulica i kao takva je i prepoznata. Ona je prostorno kulturna istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, prevazilazi značaj Beograda u svom kulturološkom i kulturno istorijskom smislu“, dodaje Ibrajter Gazibara.

Ove godine navršava se i 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića. Iako je relativno kratko vladao, bio je progresavan vladar. Srpskom društvu doneo je duh Zapada. Kako istoričari kažu, umeo je da prepozna žeđ naroda za kulturom i obrazovanjem, što je rezultiralo podizanjem Narodnog pozorišta u Beogradu, prenosi RTS.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas