· · Komentari: 0

KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno "POMERI MIŠ" ili "POMERI MIŠA"? Odgovor će vas iznenaditi

Jezička nedoumica koja muči mnoge

1649399414_computer-mouse-gab6e20f9b_1280.jpg
Foto: Piksabej

Imenice muškog roda koje označavaju nešto živo imaju u jednini akuzativ jednak genitivu (Gledao je čoveka u oči). Imenice koje označavaju nešto neživo imaju akuzativ jednak nominativu (Gledao je film, ne filma).

Na osnovu ovoga, ispravno je reći – Pomeri miš, jer ovaj uređaj nije živo biće.

Pročitajte još: "NOSI DUBOKU SIMBOLIKU": Izabrana NAJLEPŠA reč u srpskom jeziku i zaista ostavlja utisak

Međutim, ovome bi trebalo dodati da se često i imenice koje označavaju pojmove koji na neki način podsećaju na čoveka (po svojoj sposobnosti da se kreću, misle ili reaguju kao čovek) menjaju kao nešto živo, dakle – kao što menjamo imenicu čovek. Tako ćemo reći – Vidim robota, bez obzira na to što robot nije živo biće, ali on, po svom izgledu, podseća na čoveka, po uzoru na kog je i nastao.

S obzirom na to da uređaj miš po svom obliku podseća na životinju po kojoj je dobio naziv (a kada označava životinju, imenicu miš menjamo po padežima kao živo biće), sasvim je opravdano reći – Pomeri miša.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.