· · Komentari: 0
pravopis

KAKO SE PIŠE: "KAD TAD" ili "KAD-TAD"? Proverite svoje znanje

Da li znate kako je ispravno?

1664807675_pexels-lumn-614711.jpg
Foto: Pexels

Pravila sprskog jezika zbunjuju mnoge. Dok neki pišu kad tad, drugi koriste oblik sa crticom kad-tad. U pravu su oni koji upotrebljavaju oblik sa crticom, dakle kad-tad.

Isti je slučaj i sa drugim udvojenim prilozima: brže-bolje, danas-sutra, gore-dole, kako-tako, koliko-toliko, levo-desno, manje-više, napred-nazad, ovamo-onamo, ovde-onde.

Primeri:

  • Marko će kad-tad pozvati Milicu.
  • Žurili su, pa su se spakovali brže-bolje.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.