Oglas
· · Komentari: 0

PET TAJNI O SRETENJU! Pre 220 godina počela srpska revolucija

Prvi srpski ustav zbog svojih slobodoumnih ideja izazvao strah u celoj Evropi i šire

1707988854_adfg.jpg
Foto: Vikipedija
Oglas

Jedan od najvažnijih simbola borbe srpskog naroda za slobodu, ali i za građanska prava jeste Sretenje. Ustanovljen je kao Dan državnosti u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. dignut Prvi srpski ustanak, ali se proslavlja i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

Pre tačno 220 godina počela je Srpska revolucija, najveći narodni ustanak u istoriji Otomanskog carstva, koji je omogućio nastanak Srbije kakvu danas poznajemo.

Istoričar Momčilo Pavlović ističe značaj ta dva važna događaja, koja su u osnovi državnosti, ustavnosti i identiteta srpske države.

- Na Sretenje 1804. u Orašcu je podignuta Buna protiv dahija, koja je kasnije prerasla u ustanak, a 1835, opet na Sretenje, sazvana je posebna Sretenjska velika narodna skupština u Kragujevcu, koja je donela tzv. Sretenjski ustav, odnosno ustav Kneževine Srbije. Srbija je bila prva zemlja na Balkanu, koja je imala svoj ustav i prva zemlja koja je imala Narodnu skupštinu - naveo je Pavlović.

Puno je istina o Sretenjskom ustavu iz 1835. i okolnostima njegovog donošenja koje su ostale neispričane - počev od drhtanja despota kneza Miloša pred pobunjenicima do straha čak i najvećih svetskih sila.

Karađorđe bio treći izbor za vođu ustanka

Veliki Karađorđe bio je tek treći izbor za vođu ustanka. Naime, za vođu ustanka na skupštini najuglednijih iz Šumadije prvo je predložen Stanoje Glavaš, ali pošto je on odbio, predložen je knez Teodosije Marićević iz Orašja u kragujevačkom okrugu. Ipak, i posle njegovog odbijanja, i na njegov predlog, za vođu ustanka izabran je Karađorđe.

Davidović smislio termin ustav

Ustav je izradio Dimitrije Davidović po ugledu na ustave Švajcarske i Belgije na vrlo slobodouman način. Davidović je u još polutursku Srbiju uneo zapadnjačko ustrojstvo i navike. I sam termin ustav je smislio Davidović, verovatno želeći da pokaže da se vladalačka samovolja najbolje može (za)ustaviti samo Ustavom. Sve ostale zemlje koje su imale ustave su jednostavno preuzimale latinsku reč konstitucija.

 

Davidović smislio termin ustav

Ustav je izradio Dimitrije Davidović po ugledu na ustave Švajcarske i Belgije na vrlo slobodouman način. Davidović je u još polutursku Srbiju uneo zapadnjačko ustrojstvo i navike. I sam termin ustav je smislio Davidović, verovatno želeći da pokaže da se vladalačka samovolja najbolje može (za)ustaviti samo Ustavom. Sve ostale zemlje koje su imale ustave su jednostavno preuzimale latinsku reč konstitucija.

 

Nije prvi Ustav u Srbiji

Nacrt ustava koji je Dimitrije Davidović izradio nije prvi nacrt ustava koji se pojavio u Srbiji. Još za vreme Prvog ustanka je knez Rodofinikin, ruski izaslanik, izradio Nacrt ustava, koji nikada nije usvojen. Hatišerifima iz 1830. i 1831. bilo je predviđeno ograničavanje kneževe vlasti. Sretenjski ustav rađen je po uzoru na francusku deklaraciju o pravima čoveka i belgijski ustav, ali se najviše odredbi oslanjalo na domaću tradiciju.

 

Knez Miloš priznao: Grešio sam

Pre donošenja Ustava, kada je pobuna naroda dostizala vrhunac, knez Miloš toliko se uplašio da je jedno vreme pomišljao čak i na bekstvo. Ipak, odlučio je da ode u Kragujevac, gde se izljubio s vođama pobune. Tada im je snishodljivo rekao: "Svi smo krivi. I ja sam sam često grešio. Trudimo se da se svi ispravimo i oprostimo uzajamno jedni drugima." Nakon završetka bune zaplašeni Miloš odlučio je da ipak izda Ustav.

(Republika)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas