Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТ ТАЈНИ О СРЕТЕЊУ! Пре 220 година почела српска револуција

Први српски устав због својих слободоумних идеја изазвао страх у целој Европи и шире

1707988854_adfg.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Један од најважнијих симбола борбе српског народа за слободу, али и за грађанска права јесте Сретење. Установљен је као Дан државности у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. дигнут Први српски устанак, али се прославља и као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.

Пре тачно 220 година почела је Српска револуција, највећи народни устанак у историји Отоманског царства, који је омогућио настанак Србије какву данас познајемо.

Историчар Момчило Павловић истиче значај та два важна догађаја, која су у основи државности, уставности и идентитета српске државе.

- На Сретење 1804. у Орашцу је подигнута Буна против дахија, која је касније прерасла у устанак, а 1835, опет на Сретење, сазвана је посебна Сретењска велика народна скупштина у Крагујевцу, која је донела тзв. Сретењски устав, односно устав Кнежевине Србије. Србија је била прва земља на Балкану, која је имала свој устав и прва земља која је имала Народну скупштину - навео је Павловић.

Пуно је истина о Сретењском уставу из 1835. и околностима његовог доношења које су остале неиспричане - почев од дрхтања деспота кнеза Милоша пред побуњеницима до страха чак и највећих светских сила.

Карађорђе био трећи избор за вођу устанка

Велики Карађорђе био је тек трећи избор за вођу устанка. Наиме, за вођу устанка на скупштини најугледнијих из Шумадије прво је предложен Станоје Главаш, али пошто је он одбио, предложен је кнез Теодосије Марићевић из Орашја у крагујевачком округу. Ипак, и после његовог одбијања, и на његов предлог, за вођу устанка изабран је Карађорђе.

Давидовић смислио термин устав

Устав је израдио Димитрије Давидовић по угледу на уставе Швајцарске и Белгије на врло слободоуман начин. Давидовић је у још полутурску Србију унео западњачко устројство и навике. И сам термин устав је смислио Давидовић, вероватно желећи да покаже да се владалачка самовоља најбоље може (за)уставити само Уставом. Све остале земље које су имале уставе су једноставно преузимале латинску реч конституција.

 

Давидовић смислио термин устав

Устав је израдио Димитрије Давидовић по угледу на уставе Швајцарске и Белгије на врло слободоуман начин. Давидовић је у још полутурску Србију унео западњачко устројство и навике. И сам термин устав је смислио Давидовић, вероватно желећи да покаже да се владалачка самовоља најбоље може (за)уставити само Уставом. Све остале земље које су имале уставе су једноставно преузимале латинску реч конституција.

 

Није први Устав у Србији

Нацрт устава који је Димитрије Давидовић израдио није први нацрт устава који се појавио у Србији. Још за време Првог устанка је кнез Родофиникин, руски изасланик, израдио Нацрт устава, који никада није усвојен. Хатишерифима из 1830. и 1831. било је предвиђено ограничавање кнежеве власти. Сретењски устав рађен је по узору на француску декларацију о правима човека и белгијски устав, али се највише одредби ослањало на домаћу традицију.

 

Кнез Милош признао: Грешио сам

Пре доношења Устава, када је побуна народа достизала врхунац, кнез Милош толико се уплашио да је једно време помишљао чак и на бекство. Ипак, одлучио је да оде у Крагујевац, где се изљубио с вођама побуне. Тада им је снисходљиво рекао: "Сви смо криви. И ја сам сам често грешио. Трудимо се да се сви исправимо и опростимо узајамно једни другима." Након завршетка буне заплашени Милош одлучио је да ипак изда Устав.

(Република)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas