· · Komentari: 0

Sutra se slave SVETA TROJICA ili u narodu poznati kao Duhovi: Šta bi trebalo ispoštovati na veliki praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetu Trojicu ili Duhove

1685784591_e5660055599bb960d4a12a72d2f2ef4c6b01d5b3.jpg
Foto: Wikipedia

Običaj je da se praznik Svete Trojice obeležava 50 dana nakon Uskrsa, zato se naziva i Pedesetnica.

Praznik se slavi u spomen na događaj koji je opisan u Novom Zavetu, silazak Svetog Duha na apostole.  Nosi naziv Sveta Trojica kao simbol Svetg Trojstva - Boga Oca, Sina Isusa Hrista i Svetog Duha.

Običaji na Duhove

Za sutrašnji dan se vezuju brojni običaji i verovanja. U hramovima vernici pletu venčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obeležavanja praznika preuzet od Jevreja. Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvećem.

Učestali je i običaj da se danas posećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice,obeležavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedeljak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.