· · Komentara: 0
čaj

ČAJ OD ŠIPKA ima brojne zdravstvene prednosti: Četiri razloga da ga već danas spremimo

Čaj od šipka je biljni čaj koji se pravi od pseudoplodova biljke ruže.

1639945676_rosehips-g16d042736_1280.jpg
Foto: Pixabay

Ima delikatan, cvetni i kiseli ukus koji je blago sladak. Šipak je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje imuniteta, zdravlje srca, gubitak težine i starenje kože.

Prednosti čaja od šipka

Bogat antioksidansima

Antioksidansi su supstance koje štite ili smanjuju oštećenje ćelija uzrokovano molekulima zvanim slobodni radikali. Konzumiranje hrane i pića bogatih antioksidansima može zaštititi od brojnih hroničnih stanja. U studiji o sadržaju antioksidansa u šest ekstrakata voća, otkriveno je da šipak ima najveći antioksidativni kapacitet.

Utvrđeno je da sadrži visoke nivoe polifenola, karotenoida i vitamina C i E, od kojih svi imaju moćna antioksidativna svojstva.

Pročitajte još: Kako prepoznati PRAVI MED? Trik je izuzetno jednostavan

Podržava zdrav imuni sistem

Jedna od najimpresivnijih prednosti šipka je njihova visoka koncentracija vitamina C. Pokazalo se da šipak ima najveći sadržaj vitamina C od svih vrsta voća i povrća. Vitamin C igra mnoge bitne uloge u našem imunološkom sistemu, uključujući stimulisanje proizvodnje belih krvnih zrnaca zvanih limfociti, koji štite vaše telo od infekcije poboljšanje funkcije limfocita pomaže u održavanju zaštitne barijere vaše kože od spoljašnjih patogena, piše Healthine.

Zaštita od srčanih bolesti

Zbog visoke koncentracije antioksidanata, čaj od šipka može biti od koristi za zdravlje srca. Studije sugerišu vezu između unosa vitamina C i rizika od srčanih oboljenja. Šipak je takođe bogat flavonoidima. Pokazalo se da ovi antioksidansi smanjuju krvni pritisak kod ljudi sa povišenim nivoima i poboljšavaju dotok krvi u srce.

Može smanjiti upalu i bol

Čaj od šipka ima visok sadržaj jedinjenja sa antiinflamatornim efektima, uključujući polifenole i galaktolipide. Galaktolipidi su glavni tipovi masti u ćelijskim membranama. Imaju antiinflamatornih svojstva i potencijala da smanje bol u zglobovima.



 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.