Oglas
· · Komentari: 0

ŠTA JE BOLJI IZBOR: Breskve ili nektarine?

Jedna od letnjih dilema jeste da li su slađe nektarine ili breskve? Odgovor možemo da dobijemo tek kad ih probamo, a što se tiče zdravstvenih koristi za šta god se odlučimo izgleda da nećemo pogrešiti.

1753254101_ljnjenjlj.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Leto je sinonim za sočno voće, pa pored osvežavajućih lubenica i dinja, breskve i nektarine takođe doživljavaju svoj puni sjaj. Sadrže slično kalorija, ugljenih hidrata, vlakana i proteina, ali postoji razlika što se tiče mikronutrijenata. Nektarine imaju nešto veće količine kalijuma, niacina, magnezijuma i fosfora, dok breskve sadrže malo veće količine vitamina A, C i luteina.

 

Zdravstvene koristi

Breskve i nektarine su odlični izvori dijetetskih vlakana. Dakle, mogu da poboljšaju probavu, pozitivno utiču na krvni pritisak, pomažu da se hronični upalni procesi u telu ublaže, što doprinosi boljem zdravlju.

 

Poboljšavaju moždane funkcije

LJudi sa nižim nivoima karotenoida u krvi imaju povećan rizik od Alchajmerove bolesti i blage kognitivne oštećenosti, govore istraživanja. Pošto breskve i nektarine obiluju ovim materijama, poželjno je da se razmotre kao potencijalni deo preventivne ishrane za očuvanje kognitivnog zdravlja. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kakvog uticaja karotenoidi imaju na poboljšanje mentalnih funkcija.

 

Dobre za oči

Ovo voće, obiluju beta-karotenom, luteinom i zeaksantinom, te može biti korisno po pitanju zdravlja očiju. Upravo konzumiranje beta-karotena može usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem, jedne od vodećih uzroka gubitka vida kod starijih osoba, govore studije.

 

Obiluju antioksidansima

Breskve i nektarine su bogat izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa - ključnog faktora koji doprinosi razvoju mnogih čestih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka.

 

Kako izabrati

Izbor zrelih i ukusnih nektarina i breskvi u prodavnici ili na pijaci može se odrediti prema par kriterijuma:

Veličina voća - breskve bi trebalo da budu malo veće od lopte za tenis, dok nektarine nešto manje.

Čvrstoća - i breskve i nektarine treba da budu blago mekane kada se pritisnu prstom, ali ne previše. Voće je zrelo kada lagano popusti pod pritiskom.

Miris - zrele breskve i nektarine imaju intenzivan i prijatan miris koji ukazuje na punu zrelost.

Nezrelo voće čuvajte na suvom mestu, van direktne sunčeve svetlosti, kad sazri, premestite ih u frižider, piše Veri vel helt.

(RT)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas