Oglas
· · Komentari: 0

MOĆNI ELIKSIR ZDRAVLJA: Čudotvorna biljka koja oporavlja organizam

Crveni kupus pomaže u snižavanju holesterola, podstiče probavu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, prema najnovijem istraživanju.

1751710374_833532_shutterstock-2277222881_iff.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Crveni kupus je ukusna superhrana, a stručnjak za ishranu u klinici za mršavljenje i zdravlje, profesor Franklin Džozef, otkrio je za Express da ovo povrće može da pomogne u snižavanju holesterola.

Pored toga, čini čuda za zdravlje creva. Pun je vlakana, antioksidanasa i protivupalnih jedinjenja, a povezuje se s poboljšanom probavom, pa čak i nižim krvnim pritiskom.
NJegova intenzivna boja nije tu samo radi ukrasa. Ona ukazuje na visok sadržaj polifenola i antocijanina, koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.

- Crveni kupus je jedna od najpotcenjenijih namirnica u prodavnici. Bogat je vlaknima, ima malo kalorija i pun je jedinjenja koja podržavaju zdravlje creva, snižavaju holesterol lipoproteina niske gustine (LDL), poznat i kao "loš holesterol", i jačaju zdrav imuni sistem. To je neverovatna namirnica, pogotovo kada se uzme u obzir njena cena - objasnio je profesor Džozef.


Smanjuju li rizik od određenih vrsta raka?

Prebiotička vlakna iz crvenog kupusa hrane dobre bakterije u crevima i pomažu u formiranju uravnoteženog mikrobioma, koji je povezan sa svim, od varenja do mentalnog zdravlja.

- Zdravlje creva ima ogroman uticaj na sve, od imuniteta do regulacije raspoloženja. Dodavanje nekoliko kašika sirovog ili blago kuvanog crvenog kupusa u obroke jednostavan je način da to podržite - istakao je stručnjak.
Osim što hrani creva, crveni kupus sadrži jedinjenja slična sulforafanu, koji se nalazi u brokoliju, a za koja se veruje da igraju ulogu u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.

Tvrdnje profesora Džozefa o sposobnosti crvenog kupusa da snižava holesterol potkrepljene su studijom objavljenom u časopisu Clinical Phytoscience 2019. godine. To istraživanje pokazalo je da je kod zečeva sa visokim holesterolom konzumacija ovog povrća pomogla u smanjenju nivoa holesterola.

 

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

"Kod zečeva sa hiperholesterolemijom, listovi crvenog kupusa pokazali su značajno smanjenje nivoa holesterola, lipoproteina niske gustine i triacilglicerola u poređenju sa grupama koje su dobijale ekstrakt", napisali su autori studije.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Federation of American Societies for Experimental Biology, otkrilo je da izuzetno mlade biljke crvenog kupusa mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

(Informer)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas