Oglas
· · Komentari: 0

DA LI STE ČULI ZA VITAMIN P? Važan je antioksidans, a evo gde sve može da se nađe

Vitamin P je termin koji se nekada koristio za grupu biljnih jedinjenja nazvanih flavonoidi.

1758804893_shutterstock_2444086879-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Međutim, ova jedinjenja zapravo nisu vitamini. Postoji nekoliko vrsta flavonoida koji se nalaze u voću, povrću, čaju, kakau i vinu. Oni daju određenoj hrani boju, pružaju biljkama zaštitu od ultraljubičastih (UV) zraka i infekcija i mogu ponuditi zdravstvene koristi.

Vrste flavonoida i izvori hrane

Flavonoidi, takođe poznati kao bioflavonoidi, su porodica polifenolnih biljnih jedinjenja sa šest podklasa. Trenutno postoji preko 6.000 poznatih flavonoida. Kada su ih naučnici prvi put ekstrahovali iz pomorandže 1930. godine, smatralo se da su nova vrsta vitamina i stoga su nazvani vitamin P. Ovo ime se više ne koristi, jer flavonoidi nisu vitamini.

Flavonoidi postoje u biljkama kako bi pomogli u sprečavanju infekcija, zaštiti od sunca i stresa iz okoline i privukli insekte za oprašivanje. Takođe su odgovorni za boju tamno obojenog voća i povrća, kao što su bobice, trešnje i paradajz. 

Evo glavnih klasa flavonoida i njihovih izvora u hrani:

Flavonoli

Najzastupljeniji izvor flavonoida u ishrani, flavonoli uključuju kempferol, kvercetin, miricetin i fisetin. Ova jedinjenja se nalaze u maslinovom ulju, bobičastom voću, crnom luku, kelju, grožđu, paradajzu, crvenom vinu i čajevima, piše Healthline. 

Flavoni

Oni su takođe široko prisutni u hrani. Postoje u peršunu, timijanu, nani, celeru i kamilici.

Flavanoli i flavan-3-oli

Ova podklasa uključuje katehine, kao što su epikatehin i epigalokatehin, koji se nalaze u visokim koncentracijama u crnom, zelenom i ulun čaju. Flavanoli su takođe prisutni u kakau, jabukama, grožđu i crvenim vinima. 

Flavanoni

Nalaze se u citrusima, flavanoni su odgovorni za gorak ukus kore pomorandže, limuna i drugih citrusa.

Izoflavoni

Najpoznatiji izoflavoni su genistin i daidzin, koji se nalaze u soji i proizvodima od soje.

Antocijanidini

Većina crvenog, plavog ili ljubičastog voća i povrća dobija svoju boju od antocijanidina. Jedinjenja poput cijanidina, delfinidina i peonidina prisutna su u brusnicama, jagodama, borovnicama, kupinama, grožđu i crvenom vinu. 

Možda najbolje proučena funkcija flavonoida je njihova sposobnost da deluju kao antioksidansi. Pokazalo se da smanjuju formiranje reaktivnih molekula nazvanih slobodni radikali, što može dovesti do oštećenja ćelija i bolesti, piše Healthline. 
 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas