Oglas
· · Komentari: 0
JOGA

Izvodite je na prazan stomak: Jednostavna vežba DISANJA koja čisti SINUSE

Ova vežba disanja dobra je i za imunitet.

1644153376_42dab774fd66bc9015741aaef04e06b1befbf48c.jpg
Foto: Depozit
Oglas

U tekstu zagrebačke instruktorke joge Vjerne Nevistić saznajte zašto je dobro praktikovati anuloma pranajamu i u koje vreme deluje na pojedine čakre.

Jogijsko disanje (pranajama) koje smiruje um i izbacuje neželjene misli, poboljšava koncentraciju i donosi više kiseonika u mozak od normalnog disanja naziva se anuloma viloma, odnosno naizmenično disanje kroz nozdrve bez zadržavanja daha.

Pročitajte još: Dve VEŽBE disanja zbog kojih ćete reći NE cigarama

 

Ovu pranajamu izvodimo na sledeći način: sedimo prekrštenih nogu ili klečimo, a kičma je u neutralnom položaju oslonjena na pod. Levi dlan u Jnana Mudri (dodir kažiprsta i palca) je postavljen na levo koleno, a desni u Vishnu Mudru (kažiprst i srednji prst dodiruju dlan, a ostali prsti su ispruženi). Palcem desne ruke zatvorite desnu nozdrvu, udahnite kroz levu nozdrvu, zatim domalim prstom desne zatvorite levu nozdrvu i izdahnite na desnu, udahnite na desnu i ponovo palcem zatvorite desnu nozdrvu i izdahnemo na levu. To je jedan krug.

Dišemo što mirnije, duže i dublje, kao da pred nosom imamo sveću čiji plamen ne želimo da izgasimo dahom. Preporučljivo je izvesti najmanje 7 krugova ove vežbe.

Ako radimo anuloma viloma pranajama između 22 i 4 ujutru deluje na srčanu čakru , između 4 ujutru i 10 deluje na grlenu čakru, između 10 i 16 na treće oko, čakru između obrva i između 16. i 22 na krunskoj čakri koja se nalazi na gornjim glavama.

OPREZ: Kao i sve pranajame, izvodi se na prazan stomak.

Redovno izvođenje ove pranajame stimuliše mozak na bolji rad i povezuje levu i desnu hemisferu mozga, kada udahnemo na levu nozdrvu budimo desnu stranu mozga i obrnuto. Poboljšava i uravnotežuje protok vazduha kroz nozdrve, i protok energije (prane) kroz energetske kanale. Takođe, čisti sinuse i podiže imunitet organizma.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas