· · Коментари: 0
ЗДРАВ ЖИВОТ

Две ВЕЖБЕ дисања због којих ћете рећи НЕ цигарама

Ако желите да оставите пушење, ове вежбе ће вам помоћи.

1630493038_stop-4036139_1920.jpg
фото: Пиксабеј

Уколико сте одлучили да оставите пушење, постоје две вежбе дисања које ће вам помоћи да се решите ове лоше навике што пре.

Стога, следећи пут када будете осетили жељу да запалите, урадите једну од ове две једноставне вежбе дисања, и потреба за цигаром ће нестати.

Прочитајте још: СИРЋЕ, СВЕЋЕ и ЈЕДНА БИЉКА: Најбржи и најефикаснији начини да уклоните ДУВАНСКИ ДИМ из просторије

Вежбе дисања се од давнина активно користе у јоги. Такве вежбе значајно утичу на људски организам, помажу правилном развоју и тренирању дисајних органа и чишћењу организма од нежељних ефеката пушења.

Прва вежба

Када осетите јаку жељу за пушењем, изађите на свеж ваздух. Усправите се и опустите се.  Урадите дубоки удах пуним плућима и задржите дах на 3-5 секунди. Затим полако издахните. На крају издаха задржите опет дах на исто време (3-5 секунди). 

Ову вежбу понављајте 10 пута. После поновљених вежби, осетићете лаку вртоглавицу, али то не мора да вас брине, јер је то знак да се мозак заситио кисеоником. Као резултат, жеља за пушењем нестаје на дуже време.

фото: Пиксабеј

Друга вежба

Код друге вежбе важно је споро удисати ваздух кроз нос и мало брже га издисати. Ако себе поистоветите са парном локомотивом, онда ова вежба неће бити само ефикасна, већ и забавна. Вежбу почните радити полако, и постепено појачавајте темпо.

У једном циклусу урадите по 30 удаха и издаха, а после сваког циклуса одморите се 1 минут.  Да бисте добили добар резултат, вежбу спроводите у 5-6 циклуса.

Кад радите ове једноставне вежбе, плућа добијају потребну количину кисеоника, јер недовољна њихова вентилација доводи до општег смањења броја респираторних покрета у минуту.

Током ових вежби, грудни кош је снадбевен енергијом од нервних завршетака, а абдоминални органи добијају лаку систематску масажу захваљијући јаким ритмичким покретима дијафрагме.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.