· · Komentari: 0
zdravlje

Pet dnevnih navika koja jačaju PLUĆA: Na šta treba da obratimo pažnju?

Zdravlje pluća je važna tema, posebno u ovim hladnim danima i respiratornim problemima.

1635883140_a297367f72e5897193898a5fd8d7586dd965df1b.jpg
Foto: Deposit

Proteklih godinu i po mnogo pričamo o zdravlju i načinu da ga što više unapredimo i ojačamo organizam.

Zdrava pluća

Pluća su glavni organ u našoj respiratornoj funkciji, zajedno sa okolnim organima i mišićima. Kako da nekim malim dnevnim rutinama očuvamo puća zdravim.

Redovno vežbanje

Vežba je ključna za mnoge delove našeg zdravlja, a pođednako je važna i za snagu naših pluća. Naša pluća su "pumpa" i zvise od okolnih mišića. Da bi bila jaka, moramo da održavamo mišiće u formi. To ne moraju da budu prave vežbe, počnite polako i postepeno, za početak hodanje je odličan oblik kardiovaskularnih vežbi.

Pročitajte još: Opsednutost zdravom hranom može prerasti u BOLEST koja se teško LEČI

Povećajte vitamin D

Znamo da je vitamin D važan za zdravlje naših kostiju, ali je takođe važan za zdravlje pluća. Studija iz 2011. je otkrila da nedostatak vitamina D može uzrokovati deficit u funkciji pluća, pa čak da promeni i strukturu.

Disanje

Stres može da bude izuzetno negativan za pluća. Duboko disanje je korisno za smanjenje stresa, a dijafragmatično disanje i disanje stisnutim usnama mogu pomoći u povećanju kapaciteta pluća, posebno nakon oporavka od respiratorne infekcije. Udisanjem i izdisanjem brojeći do četiri, ili disanjem na stomak, vraćate osećaj mira i smanjujete osećaj stresa i anksioznosti, piše Real Simple.

Pročitajte još: Brzi test ZDRAVLJA: Koliko dugo možete da stojite na JEDNOJ NOZI?

Naspavajte se

Nedostatak sna može da ima negativan uticaj na naš ukupni imuni sistem.

Izbegavajte nezdrave navike

Poslednji deo održavanja pluća jakim i zdravim je izbegavanje stvari koje su loše za njih. Cigarete bismo svrtali u sam vrh ovih navika. Takođe ukoliko vežbate, izbegavajte mesta sa lošim kvalitetom vazduha ili ogromnu gužvu gde nemate prostora da udahnete.
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.