Oglas
· · Komentari: 0

Lubenicu ne bi trebalo da držite u frižideru: Ovo je razlog

Ovo su razlozi zbog kojih lubenicu nikako ne bi trebalo da držite u frižideru

1658481425_floh-maier-aFUHu9WNO3Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Nema ništa bolje od osveženja tokom vrućeg letnjeg dana od kriške sočne lubenice. S obzirom na to da se sastoji od 92 posto vode, leti je najbolja opcija za konzumiranje. Možete je jesti svežu, dodati u limunadu, voćnu salatu ili salatu s piletinom.

Osim toga, lubenica je izuzetno zdrava jer je bogata antioksidansima poput likopena, beta-karotena i vitamina C, a istraživanja su pokazala da sadrži antikancerogene sastojke, poboljšava srčano zdravlje i smanjuje upale i oksidativni stres. Pomaže probavi i doprinosi zdravlju kose i kože, zbog vitamina A i C koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Mana lubenice, za mnoge je upravo njena veličina. Možda ste se nekada našli u situaciji da merite lubenicu na pijaci, u nadi da će vam stati u frižider. Šta ako vam kažemo da više ne morate o tome brinuti jer čuvanje lubenice u frižideru može oduzeti neke dobrobiti voća?

Foto: Unsplash

Iako ohlađene lubenice tokom vrućih letnjih dana imaju najbolji ukus, skladištenje u hladnjaku moglo bi smanjiti njihovu količinu nutrijenata, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Istraživanje je pokazalo da lubenice koje se čuvaju na sobnoj temperaturi donose više hranjivih materija od ohlađenih ili čak sveže ubranih.

Pročitajte još: Razbuđuje bolje od kafe: Napitak koji će vam dati energije za ceo dan (RECEPT)

Stručnjaci su tokom 14 dana testirali nekako popularnih sorti lubenice, kose su čuvali na temperaturama od 21°C ,12°C i 5°C. Istraživanje je pokazalo da su one koje su se čuvale na 21°C, imale najveću nutritivnu vrednost. Zaključili su i da lubenica nakon što se ubere, nastavlja da proizvodi neke hranjive materije. Samo hlađenje voća usporava i zaustavlja taj proces. Na temperaturi u frižideru mogu početi da se raspadaju za nedelju dana (dok je uobičajeni rok trajanja lubenice 14 do 21 dan), prenosi Centar zdravlja.Ako želite što više hranjivih materija koje vam lubenica može pružiti, čuvajte je na sobnoj temperaturi. Ako ste ipak raspoloženi za nešto hladno, možete isprobati ukusne sladolede od lubenice.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas