Oglas
· · Komentari: 0
VEZBE ZA OČI

Odlični saveti kako da odmorite oči: Prva vežba je GLEDANJE U TAMU

Da li ste znali da i oči mogu da vežbaju? Primenite ove vežbe i popravite svoj vid.

1617624398_Depositphotos_168747406_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Beskonačni sati koje provodite za računarom nimalo ne laskaju vašim očima. Suvoća, svrab i nadraženost, glavobolja - zvuči poznato?

Nažalost, nekima priroda posla nalaže celodnevno buljenje u ekran i oni baš nemaju mnogo izbora. Ne treba ni spominjati koliki napor ova praksa predstavlja za vaše oči.

Donosimo male vežbe koje mnogo znače.

Priuštite ih svojim očima što češće, to bolje.

Pročitajte još: BUDITE OPREZNE: Dlake na grudima mogu da ukazuju na opasne bolesti

Gledanje u tamu

Nadlaktite se na sto i zagledajte u mračnu površinu. Ako je noć, jednostavno nekoliko minuta gledajte kroz prozor. Ako je dan, pomoći će i sklapanje očiju takođe na nekoliko minuta.

Gledanje levo - desno

Ustanite ili uspravno sednite. Zagledajte se ispred sebe i bez pomeranja glave usmeravajte pogled ulevo, pa udesno. Ponovite to pet puta u tri serije.

Gledanje gore - dole

Ista stvar kao u prethodnoj vežbi, samo što ovoga puta usmeravate pogled gore, pa dole. Ne ustručavajte da  naborate čelo ili spustite bradu da biste izvukli maksimum od vežbe. I nju izvodite u tri serije po pet puta.

Pročitajte još: Ovo su rekcije tela na preveliku količinu soli

Dijagonalno pomeranje očiju

Pogledajte pravo napred. Zatim dole, pa levo. Onda pomerite oči dijagonalno i pogledajte gore i udesno. Usredsredite se na ono što vidite. Ponovite vežbu pet puta, a zatim pogledajte pravo i učinite isti ciklus u drugom pravcu. Ponovite sve to tri puta.

Okretanje očiju

Sednite pravo i opustite se. Gledajte levo i polako okrećite oči u krug u smeru kazaljke na satu. Učinite tako pet puta, a zatim pet puta u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ponovite ceo ciklus tri puta.

Fokus na daljinu/blizinu

Usmerite oči na olovku ili bilo koji drugi objekt u blizini. Trebalo bi da bude 20-30 cm udaljen od vaših očiju. Zatim pogledajte nešto udaljeno. Usredsredite se na to i pokušajte da ga detaljno vidite. Onda opet pogledajte olovku. Promenite fokus pet puta. Ponovite ovaj ciklus tri puta.

Pročitajte još: Pulmolog Tatjana Radosavljević upozorava: Jutarnje iskašljavanje treba proveriti na skeneru

Koncentracija (prva vežba)

Sedite uspravno i pogledajte pravo napred. Usredsredite se na tačku između vaših obrva. Koncentrišite se na ono što vidite nekoliko sekundi. Onda opet pogledajte napred. Promenite ovaj fokus pet puta. Ponovite ciklus tri puta.

Koncentracija (druga vežba)

Pogledajte pravo napred. Usmerite pogled na vrh nosa nekoliko sekundi. Onda opet pogledajte napred. Promenite ovaj fokus pet puta. Ponovite ceo ciklus tri puta.

Masaža (prva vežba)

Zatvorite oči. Zatim ih čvrsto stisnite na dve do tri sekunde. Opustite mišiće oko očiju. Ponovno zatvorite oči. Ponovite deset puta.

Pročitajte još: Masaža za SREĆU: Spušta krvni pritisak i održava snagu organizma

Masaža (druga vežba)

Zatvorite oči. Nežno masirajte kapke kružnim pokretima. Lagano pritisnite, ne preterujte. Napravite deset kružnih pokreta, najpre u smeru kazaljke na satu, a zatim obrnuto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas