Oglas
· · Komentari: 0
ISHRANA I ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Prednosti POVRĆA koje će promeniti način na koji RAZMIŠLJATE O HRANI

Povrće je izuzetno važno zbog vitamina i raznih esencijalnih hranljivih materija koje sadrži

1679349404_272706_shutterstock-2130481820_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Povrće je odličan izvor svih vrsta vitamina, minerala i bioaktivnih jedinjenja koja su odgovorna za njihovu boju. Crvena i narandžasta boja sadrže karotenoide, hlorofil je odgovoran za zelenu boju listova, a, na primer, flavonoidi su zaslužni za ljubičastu. Saznajte kako vam određene vrste povrća mogu pomoći da poboljšate svoje zdravlje u današnjem članku.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Povrće nije samo bogato mikronutrijentima, već je i dobar izvor vlakana. Sadrže veliku količinu vode i imaju nisku energetsku vrednost. Oni su veoma zasitni, što pomaže da se dnevni unos energije drži pod kontrolom, a u isto vreme mogu povećati unos tečnosti. Preporučeni unos povrća dnevno je 400 g, što se otprilike može predstaviti kao 1 veliki paradajz, 1 šargarepa i ⅓ krastavac. To je količina koju možete lako dodati svojoj ishrani, a takođe dobiti oko 350 mililitara vode iz nje.

Paradajz

Dobar su izvor vitamina C, folne kiseline, kalijuma i magnezijuma. Kalijum, na primer, utiče na aktivnost mišića i reguliše krvni pritisak, dok je magnezijum neophodan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Bioaktivno jedinjenje karakteristično za paradajz je likopen. To je glavni karotenoid koji ima antioksidativno dejstvo (bori se protiv slobodnih radikala koji doprinose razvoju raka i drugih bolesti).

Paprika

Bilo da odaberete crvenu, žutu, narandžastu, zelenu ili belu papriku, svaka paprika će imati drugačiji ukus i sadržaće različite količine vitamina i minerala.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da su paprike bolji izvor vitamina C od citrusa. Crvena paprika sadrži tri do četiri puta više vitamina C od limuna. Tako 100 g crvene paprike sadrži 140 mg vitamina C (140% preporučenog dnevnog unosa vitamina C), dok limun sadrži 50 mg (50% preporučenog dnevnog unosa vitamina C). Dakle, sledeći put kada želite da podržite svoj imuni sistem, poboljšate proizvodnju kolagena ili podržite apsorpciju gvožđa, izaberite jednu od sorti paprike.

Spanać

Gvožđe obezbeđuje transport kiseonika u telu i igra važnu ulogu u našem imunitetu. Informacije o njegovom visokom sadržaju u spanaću nastale su 1870-ih, ali, nažalost, greškom - pomeranjem zareza. Zapravo, spanać sadrži relativno malu količinu gvožđa u poređenju sa drugim povrćem, kao i veliku količinu oksalata, koji smanjuju njegovu apsorpciju. Približno samo 5% gvožđa sadržanog u njemu se apsorbuje.

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Ovo lisnato povrće je dobar izvor folne kiseline, koja igra veoma važnu ulogu u razvoju nervnog sistema i procesu deobe ćelija. Dovoljan unos folne kiseline treba posvetiti posebnu pažnju ženama koje planiraju trudnoću. Spanać je bogat vitaminom C, kalijumom, kalcijumom i karotenoidima.

Šargarepa

Pošto ima veći sadržaj šećera od većine drugog povrća, često se koristi za pravljenje kolača od šargarepe. Zbog visokog sadržaja karotenoida, posebno beta-karotena, šargarepa pozitivno utiče na kvalitet vida. Vitamin A se proizvodi od beta-karotena, koji podržava zdravlje očiju i pomaže pri prilagođavanju vida da vidi u mraku. Utiče na funkcije imunog sistema, rast ćelija, razvoj itd.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas