Oglas
· · Komentari: 0

Kako da sprečite OKSIDACIJU VOĆA I POVRĆA? Jenostavne metode će mu produžiti rok trajanja

Oksidacija je prirodan, hemijski proces

1702053777_shutterstock_1047379687.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada isečete biljku ili voće, enzimi se oslobađaju i izloženi su kiseoniku koji stvara promene u hemijskom sastavu. Voda, toplota i oksidacija su pravi neprijatelji minerala i vitamina, a što je duže voće i povrće izloženo vazduhu, manje će imati vitamina.

Zaštitite svoje voće i povrće od gubitka boje i sprečite oksidaciju hrane ovim jednostavnim metodama:

1. Potopite voće u kiselu vodu

Kiselu vodu pripremićete mešanjem vode sa jednom kašikom sirćeta ili tri kašike soka od limuna ili limete. Stavite voće i povrće u kiselu vodu. Banane ne bi trebalo držati potopljene više od 3 minuta, dok jabuke ne bi trebalo držati potopljene više od 15 minuta. Procedite i pre nego što ih koristite osušite voće i povrće.

2. Sok limuna

Citrusi kao što se limeta, limun, pomorandža i grejpfrut mogu vam pomoći da zaustavite oksidaciju. Jednostavno četkom premažite površinu povrća i voća nekim sokom citrusa.

3. Askorbinska kiselina

Ako pomešate vodu i malo askorbinske kiseline, imaćete savršeno voće i povrće koje neće oksidisati.

4. Vitamin C

Vitamin C je rešenje koje vam takođe može pomoći da sprečite oksidaciju. Otopite nekoliko tableta vitamina C u činiji sa vodom i umočite svoje voće i povrće. Vitamin C pomaže, jer je antioksidans koji štiti ćelije voća od slobodnih radikala.

5. Sok od jabuke za jabuke

Iseckajte jabuke na kriške i potopite ih u sok od jabuke. Ovo će sprečiti da jabuke dobiju braon boju koja nastaje prilikom oksidacije.

6. Hladna voda za krompir

Oljuštite krompir i umočite ga u hladnoj vodi. Hladna voda će sprečiti gubitak boje.

7. Za povrće

Za deaktiviranje oksidativnog enzima odmah skuvajte povrće. To će zaustaviti reakciju i sprečiti oksidaciju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas