Oglas
· · Komentari: 0
DESET ZDRAVIH RAZLOGA

Pirinač za zdravlje: DESET ZDRAVIH RAZLOGA zašto ga treba jesti

Pirinač, smeđi ili beli, jednako je dobar za zdravlje. Mnogo je razloga zašto biste trebali redovno konzumirati pirinač.

1648473055_rice-ge39ca5b71_1280--1-.jpg
Photo: Pixabay
Oglas

Bilo da vežbate ili tražite bogat izvor proteina, pirinač je pravi izbor za vas.

Većina nas zna da postoji nekoliko dobrih razloga da jedemo pirinač, ali ono što većina nas ne zna jeste šta tačno pirinač radi našem telu. Iako možda ne znaju svi za što je pirinač dobar, jedna je stvar sigurna – jako je  ukusan. 

Pirinač je odličan dodatak glavnom jelu, a i sama može biti glavno jelo. Odlično ide uz meso, povrće, tofu i sve druge namirnice. Za one koji vole jesti pirinač bogat proteinima, ovaj će članak samo potvrditi koliko je on zdrav. 

1. Pirinač je odličan za borbu protiv upala jer ne sadrži gluten

Photo: Pixabay​

Ako imate problema s glutenom, onda je pirinač za vas jer ne sadrži gluten. On je zapravo najpopularnija i najdostupnija bezglutenska namirnica. Uz to, pirinač prirodno smanjuje upale u telu što je vrlo važno. 

Ako inače ne podnosite gluten, slobodno možete jesti pirinač , a ujedno neće dolaziti do upale u vašem telu. Vrlo je važno paziti na upalne procese u telu, a pirinač u tome može pomoći.

2. Pirinač poboljšava zdravlje nervnog sistema

Pirinač je odličan za zdravlje nervnog sistema koji zavisi od korišćenja različitih vrsta vitamina B. Pirinač je odličan izvor raznih vrsta vitamina B i zbog toga pomaže poboljšati zdravlje nervnog sistema.

3. Pirinač je odličan izvor energije

Photo: Pixabay​

Ako se osećate umorno, pojedite malo pirinča. 

Naša tela koriste ugljene hidrate kao gorivo koje onda telo pretvara u energiju. Zdravi ugljeni hidrati u pirinču nisu samo dobri jer nam daju energiju. Oni su važni i za pravilno funkcionisanje mozga koji koristi tu energiju. 

Pirinač sadrži i druge vitamine, minerale i spojeve koji pomažu u regulaciji metaboličke aktivnosti za sve organe tela. Tako celo naše telo ima više energije.

4. Pirinač je zdrav za probavu

Ako ste ikada imali probavne probleme, znate da oni nisu ugodni. Pirinač je siguran način za regulaciju vašeg probavnog sistema. 

U samo 28 grama pirinča je čak 6 grama vlakana. Pirinač zbog toga igra važnu ulogu u smanjenju zatvora i reguliranju probavnog sistema. Ujedno je prirodno diuretik koji pomaže ukloniti vodu iz tela. 

To je ključno za one koji imaju visok krvni tak i druge probleme. Uklanjanje vode iz tela znači da mokrite češće kako bi se telo rešilo urinske kiseline, a ujedno možete i smršaviti. Sve je to jako dobro i za bubrege. 

U tim slučajevima je vrlo važno piti dosta tečnosti kako ne biste dehidrirali zbog izbacivanja vode iz tela.

5. Pirinač može smanjiti rizik od raka

Photo: Pixabay​

Pirinač je bogat vlaknima i može smanjiti rizik od raka. 

Zbog vlakana koje sadrži, pirinač podstiče probavu i smanjuje krvni pritisak. Zauzvrat vam je celokupno zdravlje mnogo bolje. Takođe će se svi toksini brže uklanjati iz vašeg tela. 

6. Pirinač smanjuje gojaznost

Pirinač je odličan izbor za zdravu prehranu. On ima vrlo malo masti i holesterola zbog čega je odličan za smanjenje gojaznosti. Bogat je nutrijentima i nema većih negativnih učinaka za zdravlje. Dosta pomaže i to što je bogata vlaknima.

7. Može se koristiti za negu kože

Ako tražite prirodan način da se pobrinete za svoju kožu, onda ne morate dalje tražiti, tu je pirinač. Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da je on zapravo odličan za negu kože. 

Koristan za kožu kada se konzumira ili primenjuje spolja. Ako tražite način da je primenjujete spolja možete ga koristiti u mlevenom obliku i tako ga stavljati na kožu. Pirinač će tako pomoći da se smanji upale na koži. 

Koristi se i za druge probleme s kožom. Pirinčana voda je vrlo dobra za pranje kože lica i smirenje upaljene kože. 

Smeđ pirinač je bolji za kožu jer sadrži fenolne spojeve koji smanjuju crvenilo i iritaciju kože. Zbog antioksidanata koje sadrži pirinač, usporava se proces starenja koji može uticati na kožu i dovesti do prerane pojave bora.

PROČITAJTE JOŠ: ZATO ŠTO STE ZASLUŽILI ODMOR... ARANŽMANI ZA HURGADU I DUBAI SU DEFINITIVNO POJEFTINILI UZ SAJAMSKE POPUSTE ČAK DO 175€

Photo: Pixabay​

8. Pirinač je dobar izvor proteina

Ako rado vežbate ili ste vegan, onda je pirinač savršen za vas jer vam on može dati sve potrebne proteine. 

Konzumiranje pirinča bogatog proteinima, bio on beo ili smeđ, može pomoći održati zdravu količinu proteina u vašem telu ako često vežbate ili ne konzumirate meso. 32 grama pirinča sadrži čak 6 grama proteina. 

Ponekad je vrlo teško pronaći namirnice koje imaju dosta proteina, ali su pogodne za vegane i vegetarijance, a pirinač je jedna od tih namirnica, a ujedno je bogata proteinom.

9. Pirinač je dobar za zdravlje srca

Ako želite prirodno poboljšati zdravlje srca, onda je pirinač za vas. 

Pirinač prirodno smanjuje upale te je zbog toga odlična za smanjenje kamenca koji se stvara unutar krvnih žila te tako smanjuje rizik od teških srčanih bolesti kao što su srčani udar ili moždani udar. 

Iako su i beli i smeđi pirinač jednamo zdravi, smeđ pirinač je ipak bolji u ovom pogledu. On sadrži ljuskicu u kojoj se kriju mnogi nutrijenti. Pirinčano ulje je isto jako dobro za srce jer je puno antioksidanata koji smanjuju holesterol u telu i tako poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

10. Pirinač je odličan za regulaciju šećera u krvi i krvnog pritiska

Ako patite od visokog krvnog priska, onda trebate jesti više pirinča. On sadrži jako malo natrija koji loše utiče na vene i arterije u telu. 

Na taj se način smanjuje stres na kardiovaskularni sistem. Dugoročno, natrijum može jako nepovoljno uticati na telo i dovesti do pojave raznih srčanih bolesti zbog čega je važno jesti ga što manje. 

Pirinač je ujedno odlična i za smanjenje šećera u krvi. On reguliše krvni pritisak te pomaže pri smanjenju upijanja glukoze u telo. Za to je, ponovno, bolja smeđ pirinač. 

Zaključno

Mnogo je razloga zašto biste trebali redovno konzumirati rižu. Bilo da vežbate ili tražite bogat izvor proteina jer ne jedete meso, pirinač je za vas. Obe vrste pirinča, bilo smeđ ili belo, odlični su za zdravlje. 

BONUS VIDEO: 

 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas