Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕСЕТ ЗДРАВИХ РАЗЛОГА

Пиринач за здравље: ДЕСЕТ ЗДРАВИХ РАЗЛОГА зашто га треба јести

Пиринач, смеђи или бели, једнако је добар за здравље. Много је разлога зашто бисте требали редовно конзумирати пиринач.

1648473055_rice-ge39ca5b71_1280--1-.jpg
Пхото: Пиxабаy
Oglas

Било да вежбате или тражите богат извор протеина, пиринач је прави избор за вас.

Већина нас зна да постоји неколико добрих разлога да једемо пиринач, али оно што већина нас не зна јесте шта тачно пиринач ради нашем телу. Иако можда не знају сви за што је пиринач добар, једна је ствар сигурна – јако је  укусан. 

Пиринач је одличан додатак главном јелу, а и сама може бити главно јело. Одлично иде уз месо, поврће, тофу и све друге намирнице. За оне који воле јести пиринач богат протеинима, овај ће чланак само потврдити колико је он здрав. 

1. Пиринач је одличан за борбу против упала јер не садржи глутен

Пхото: Пиxабаy​

Ако имате проблема с глутеном, онда је пиринач за вас јер не садржи глутен. Он је заправо најпопуларнија и најдоступнија безглутенска намирница. Уз то, пиринач природно смањује упале у телу што је врло важно. 

Ако иначе не подносите глутен, слободно можете јести пиринач , а уједно неће долазити до упале у вашем телу. Врло је важно пазити на упалне процесе у телу, а пиринач у томе може помоћи.

2. Пиринач побољшава здравље нервног система

Пиринач је одличан за здравље нервног система који зависи од коришћења различитих врста витамина Б. Пиринач је одличан извор разних врста витамина Б и због тога помаже побољшати здравље нервног система.

3. Пиринач је одличан извор енергије

Пхото: Пиxабаy​

Ако се осећате уморно, поједите мало пиринча. 

Наша тела користе угљене хидрате као гориво које онда тело претвара у енергију. Здрави угљени хидрати у пиринчу нису само добри јер нам дају енергију. Они су важни и за правилно функционисање мозга који користи ту енергију. 

Пиринач садржи и друге витамине, минерале и спојеве који помажу у регулацији метаболичке активности за све органе тела. Тако цело наше тело има више енергије.

4. Пиринач је здрав за пробаву

Ако сте икада имали пробавне проблеме, знате да они нису угодни. Пиринач је сигуран начин за регулацију вашег пробавног система. 

У само 28 грама пиринча је чак 6 грама влакана. Пиринач због тога игра важну улогу у смањењу затвора и регулирању пробавног система. Уједно је природно диуретик који помаже уклонити воду из тела. 

То је кључно за оне који имају висок крвни так и друге проблеме. Уклањање воде из тела значи да мокрите чешће како би се тело решило уринске киселине, а уједно можете и смршавити. Све је то јако добро и за бубреге. 

У тим случајевима је врло важно пити доста течности како не бисте дехидрирали због избацивања воде из тела.

5. Пиринач може смањити ризик од рака

Пхото: Пиxабаy​

Пиринач је богат влакнима и може смањити ризик од рака. 

Због влакана које садржи, пиринач подстиче пробаву и смањује крвни притисак. Заузврат вам је целокупно здравље много боље. Такође ће се сви токсини брже уклањати из вашег тела. 

6. Пиринач смањује гојазност

Пиринач је одличан избор за здраву прехрану. Он има врло мало масти и холестерола због чега је одличан за смањење гојазности. Богат је нутријентима и нема већих негативних учинака за здравље. Доста помаже и то што је богата влакнима.

7. Може се користити за негу коже

Ако тражите природан начин да се побринете за своју кожу, онда не морате даље тражити, ту је пиринач. Можда ћете се изненадити када откријете да је он заправо одличан за негу коже. 

Користан за кожу када се конзумира или примењује споља. Ако тражите начин да је примењујете споља можете га користити у млевеном облику и тако га стављати на кожу. Пиринач ће тако помоћи да се смањи упале на кожи. 

Користи се и за друге проблеме с кожом. Пиринчана вода је врло добра за прање коже лица и смирење упаљене коже. 

Смеђ пиринач је бољи за кожу јер садржи фенолне спојеве који смањују црвенило и иритацију коже. Због антиоксиданата које садржи пиринач, успорава се процес старења који може утицати на кожу и довести до преране појаве бора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗАТО ШТО СТЕ ЗАСЛУЖИЛИ ОДМОР... АРАНЖМАНИ ЗА ХУРГАДУ И ДУБАИ СУ ДЕФИНИТИВНО ПОЈЕФТИНИЛИ УЗ САЈАМСКЕ ПОПУСТЕ ЧАК ДО 175€

Пхото: Пиxабаy​

8. Пиринач је добар извор протеина

Ако радо вежбате или сте веган, онда је пиринач савршен за вас јер вам он може дати све потребне протеине. 

Конзумирање пиринча богатог протеинима, био он бео или смеђ, може помоћи одржати здраву количину протеина у вашем телу ако често вежбате или не конзумирате месо. 32 грама пиринча садржи чак 6 грама протеина. 

Понекад је врло тешко пронаћи намирнице које имају доста протеина, али су погодне за вегане и вегетаријанце, а пиринач је једна од тих намирница, а уједно је богата протеином.

9. Пиринач је добар за здравље срца

Ако желите природно побољшати здравље срца, онда је пиринач за вас. 

Пиринач природно смањује упале те је због тога одлична за смањење каменца који се ствара унутар крвних жила те тако смањује ризик од тешких срчаних болести као што су срчани удар или мождани удар. 

Иако су и бели и смеђи пиринач једнамо здрави, смеђ пиринач је ипак бољи у овом погледу. Он садржи љускицу у којој се крију многи нутријенти. Пиринчано уље је исто јако добро за срце јер је пуно антиоксиданата који смањују холестерол у телу и тако побољшава кардиоваскуларно здравље.

10. Пиринач је одличан за регулацију шећера у крви и крвног притиска

Ако патите од високог крвног приска, онда требате јести више пиринча. Он садржи јако мало натрија који лоше утиче на вене и артерије у телу. 

На тај се начин смањује стрес на кардиоваскуларни систем. Дугорочно, натријум може јако неповољно утицати на тело и довести до појаве разних срчаних болести због чега је важно јести га што мање. 

Пиринач је уједно одлична и за смањење шећера у крви. Он регулише крвни притисак те помаже при смањењу упијања глукозе у тело. За то је, поновно, боља смеђ пиринач. 

Закључно

Много је разлога зашто бисте требали редовно конзумирати рижу. Било да вежбате или тражите богат извор протеина јер не једете месо, пиринач је за вас. Обе врсте пиринча, било смеђ или бело, одлични су за здравље. 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas