Oglas
· · Komentari: 0

Treba li izbegavati da jedete OVO voće sa visokim sadržajem ŠEĆERA?

Na listi je sigurno i neka od vaših omiljenih voćki.

1632057294_citrus-1150025_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Možda ćete se zapitati da li zdravstveno stanje poput dijabetesa uslovljava odabir svežeg voća sa manje šećera. Ne mora da bude tako, kažu doktori, koji klijente sa dijabetesom odvraćaju od merenja unosa voća ili jedenja samo voća sa niskim sadržajem šećera.

Pročitajte još: Oslobodite se neprijatnog zadaha i bakterija uz DOMAĆU tečnost za ISPIRANJE usta! (ČETIRI RECEPTA)

Glikemijski indeks presudan

Umesto toga, preporučuje se uparivanje voća sa proteinskom hranom svaki put kada ga jedete, što može ublažiti porast šećera u krvi. Takođe, glikemijski indeks voća ima veći uticaj na to koliko brzo vam šećer u krvi raste u odnosu na količinu šećera. Voće sa visokim sadržajem šećera (poput lubenice) može zapravo imati niži glikemijski indeks i biti pogodniji za osobu sa dijabetesom. Ali ponekad, u zavisnosti od vaših ciljeva i preferencija u hrani, možda ćete biti pažljiviji pri izboru svežeg voća sa većim sadržajem šećera.

Foto: Piksabej

Pogledajte ovde listu svežih plodova sa visokim sadržajem šećera koje smo izdvojili za vas.

1. Grožđe

Šolja grožđa (oko 100 grama) daje 16 grama šećera i 10 odsto vaše dnevne vrednosti za vitamin K.

2. Trešnje (slatka sorta)

Trešnje imaju 13 grama šećera na 100 grama. Šolja trešanja daje 17 grama šećera.

3. Mango

Mango sadrži 14 grama šećera na 100 grama, što znači da šolja sadrži 23 grama šećera. Takođe pogađa 10 procenata vaših dnevnih potreba za vlaknima, pored 67 procenata dnevnih potreba za vitaminom C i 10 procenata za vitaminima A i E.

4. Nar

Nar ima 14 grama šećera na 100 grama. Ako jedete šolju nara, dobićete 23 grama šećera, zajedno sa 25 odsto preporučene dnevne doze za vlakna i 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i K.

5. Banane

Banane imaju 12 grama šećera na 100 grama. Jedna srednja banana daje 14 grama šećera, 10 procenata preporučene dnevne količine za vlakna, približno 10 procenata za kalijum, magnezijum i vitamin C. 
 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas