· · Komentari: 0
san

Tri položaja spavanja za manji bol u leđima: Kako da rešimo problem?

Važnost zdravog sna teško se može preceniti. Vaš sledeći dan će direktno zavisiti od toga koliko se odmarate noću.

1641219489_05373809aa30d2806dd71df6d6a6ef7851e6ab5d.jpg
Foto: Shutterstock

 Mnogo faktora utiče na dobar san, od vremena do kvaliteta samog jastuka. U stvari, nije samo ovo važno, već i u kom položaju spavate. Vreme je da naučite kako pravilno spavati.

Spavajte na boku sa drugim jastukom između kolena

Počnimo sa nestandardnim načinom. Ako vam je neprijatno da spavate na leđima, okrenite se na bok i stavite jastuk između kolena. Istovremeno, vredi pokušati da prevaziđete želju da spavate na istoj strani, inače mogu nastati ozbiljni problemi, uključujući neravnotežu mišića ili čak skoliozu. Spavanje na boku jednostavno ne donosi nikakvu korist, glavni trik je dodatni jastuk koji će vam pomoći da karlicu i kičmu držite u optimalnom položaju.

Pročitajte još: ZABLUDE O ISHRANI: Slepo se držite OVIH 6 PRAVILA, a ne znate da su potpuno pogrešna

Spavajte na stomaku sa jastukom ispod stomaka

Dobra vest za one koji vole da spavaju na stomaku je da se i ova opcija može rehabilitovati. Međutim, postoji verovanje da ovo držanje izaziva bolove u leđima, jer se povećava opterećenje na vratu. Ako vam je zaista zgodno da spavate na ovaj način, onda ne treba forsirati i nasilno spavati na drugačiji način. Samo zgrabite još jedan jastuk i stavite ga ispod stomaka da biste ublažili pritisak sa leđa. U ovom slučaju možete koristiti jastuk ispod glave. Ako patite od osteohondroze, onda je ova opcija optimalna, jer će pomoći u oslobađanju napetosti između diskova kičme.

Spavajte na leđima sa jastukom ispod kolena

Ako osećate opuštenost samo dok ležite na leđima, nastavite u istom duhu, samo malo menjajući uobičajenu rutinu. Jastuk ispod kolena će vam pomoći da vaša kičma bude opuštena i donji deo leđa savijen, a za dodatnu podršku možete staviti mali umotani peškir ispod donjeg dela leđa. U ležećem položaju, težina tela je ravnomerno raspoređena, pa će pritisak na kičmu biti značajno smanjen.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.