· · Komentari: 0
neprijatno

Imate krčanje ili pljuskanje U STOMAKU? Evo šta to znači

Vaš stomak ponekad može da napravi strašnu buku.

1635332640_shutterstock_1493291291.jpg
FOTO: Shutterstock

Svalili ste se na sofu posle večere da se opustite i onda čujete razne čudne zvukove koji dolaze iz vašeg stomaka. Krčanje, režanje, zavijanje... Šta znače ovi zvukovi?

Pročitajte još: Evo zašto ne biste trebali da ispirate JABUKU vodom i kako se PRAVILNO ČISTI od pesticida

1. Gasovi

Najčešći i očigledni uzrok abdominalnih zvukova je kretanje gasova u stomaku. Vaš probavni sistem (što znači vaš stomak i creva) se smanjuje i širi. Zbog toga se gasovi koji se nalaze unutra zaglavljuju, što uzrokuje da ispuštaju zvuk.U osnovi propuštate vetar, ali unutar vašeg tela.

Ako ste popili previše vode ili pojeli previše supe, možete čuti pljuskanje u stomaku

2. Problemi sa stomakom

Zdravo, normalno varenje ne bi trebalo da proizvodi nikakve zvukove. Da li vaš stomak svaki dan proizvodi čudne zvukove posle večere? Onda bi moglo biti da redovno jedete nešto na šta ste takođe alergični ili da imate problema sa varenjem. Dobro pogledajte svoju ishranu i izbacite ono što mislite da bi moglo biti krivac. 

3. Režanje stomaka

Da li ste danas dovoljno jeli i pili? Režanje u stomaku može biti jasan znak gladi. Ako jedete u redovno vreme, vaš stomak počinje da se priprema unapred tako što proizvodi stomačne sokove i steže određene mišiće.

Ako imate manjak vlakana u ishrani, stomak će vam bubriti

Gutanje hrane takođe može izazvati režanje u stomaku. Ako ne žvaćete hranu pravilno, mnogo vazduha je zarobljeno u vašem stomaku, što može dovesti do toga da počne da reži.

4. Nema dovoljno vlakana

Ako imate manjak vlakana u ishrani, stomak će vam bubriti. To može biti zato što je vaša ishrana previše jednostrana i zbog toga ne jedete dovoljno vlakana. Višak masti, proteina ili ugljenih hidrata (šećera) takođe može izazvati ovu pojavu.

5. Gastro-intestinalni problemi

Postoji još mnogo stvari koje mogu izazvati bubrenje stomaka. Nekoliko primera su sindrom iritabilnog creva, opstipacija ili Kronova bolest

Pročitajte još: WAYOUT: HURGADA I DUBAI U OKTOBRU I NOVEMBRU PO LAST MINUTE CENAMA

6. Pljuskanje u stomaku ili crevima

Ako ste popili previše vode ili pojeli previše supe, možete čuti pljuskanje u stomaku. Tečnost se ne uklanja iz stolice sve do debelog creva, što znači da je vaša stolica i dalje prilično tečna na putu do tamo, pa otuda i pljuskanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.