Oglas
· · Komentari: 0

Kardiolozi savetuju: Tri vrste namirnica bi trebalo da izbegavate - Mogu biti izuzetno štetne za srce i krvne sudove

Ako imate problema sa srcem, ove namirnice izbegavajte u širokom luku

1679830214_shutterstock_1498583417.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce jer ima visok nivo zasićenih i trans masti, ali prvo mesto na listi najgorih namirnica za srce ubedljivo zauzima pomfrit.

Lekari ističu da takvu hranu treba da izbegavamo, bez obzira na to koliko godina imamno. Kažu da nijedna namirnica ne može tek tako da izazove infarkt i naglo zaustavi srce, ali da je poželjno da ih jedemo u umerenim količinama. Tog pravila treba da se pridržava svako ko ne može bez namirnica koje slede u nastavku.

U suprotnom, ako ih jedete često i prilično dugo, ove namirnice su glavni krivac za kardiovaskularne bolesti. Evo koje namirnice su najgore za zdravlje srca:

Pomfrit

Po mišljenju lekara, pomfrit se definitivno ističe kao najgori.

"Kao da ste uzeli komad čistih ugljenih hidrata, a zatim ga propržili i dobro posolili", objašnjava dr kardiolog Džef Eterton, ističući da je "problem što nam tela žude za natrijumom i lošim masnoćama".

Kako kaže, pokušajte da pomfrit zamenite zdravim grickalicama na biljnoj bazi.

Prerađeni mesni proizvodi, naročito kobasice

Lekari napominju da hrana koja uključuje slaninu, šunku, kobasice, povećava rizik od prestanka rada srca. Ipak, kardiolog ističe da slanina nije najgora namirnica, već kobasica. Ona sadrži više zasićenih masti.

"Zato se možda osećate malo bolje ako za doručak uz jaja ispečete par komada slanine", kaže kardiolog.

Crveno meso

Crveno meso ima veliku količinu holesterola i zasićenih masti.

"Kako biste bili sigurni, ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 odsto ishrane. Isto važi i za svinjetinu", upozorava doktor.

Najveća američka studija o crvenom mesu potvrdila je da ljudi koji jedu velike količine crvenog mesa imaju veliki rizik od kardiovaskularnih oboljenja i raka. LJudi, čija ishrana sadrži više belog mesa poput piletine i ribe, žive zdravije i duže.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas