Oglas
· · Komentari: 0

Kako pripremiti savršen pomfrit: Jedan sastojak će vas iznenaditi (RECEPT)

Kromir oljuštiti, iseći i onda pod tekućom vodom isprati višak skroba. Obrisati ga. Za nezaobravan pomfrit rešenje je, prema naučnicima, da se kromir priprema tri puta - jednom u ključaloj vodi, jednom u hladnijem ulju, i na kraju pržiti u toplom ulju.

1710845698_c855bee8fde63b1f3b5b24f4123a832e3d5f50aa.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Naime, naglašava se da je veoma bitna temeraturu ulja. Kada se krompir prži na nižoj temperature ulja, prenos toplote se odvija sporije. Nije dobro da ulje bude previše vruće, kaže naučnik.

"Korištenje jako vrućeg ulja dobro deluje na to da pomfrit postane hrskav i smeđ, ali postoji opasnost da unutrašnjost ostane živa".

Stručnjaci preporučuju da pomfrit kuvamo između pet i 10 minuta dok se ne skuva do kraja. Da se ne bi potpuno raspali komadi kromira, treba dodati kašiku ili dve sirćeta u vodu, jer to usporava razgradnju pektina i osigurava da zadrže svoju strukturu. Zatim ga posušiti, staviti na poslužavnik da odstoji u zamrzivaču najmanje jedan sat.

Iako ovo može izgledati kao neobičan i dugotrajan korak, zapravo služi u dve važne svrhe - uslovi u zamrzivaču izvlače svu dodatnu vlagu koja je možda apsorbovana tokom ključanja. Drugo, kako se krompir zamrzava, formiraju se mali kristali leda koji će krompiru dati "pahuljastu" unutrašnjost.

Kada se ovaj deo završi, sledi prženje u dubokom ulju u relativno hladnom tiganju dok ne počne da postaje hrskav i svetle boje. Zatim kad se malo prohladi, staviti ga u toplo ulje, jer na visokoj temperaturi pretvara želatinizovani sloj u suvu, hrskavu koru. Nakon otprilike pet minuta pomfrit će biti zlatnosmeđe boje i hrskav. Na kraju, posoliti ih i poslužiti. 

(RT)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas