Oglas
· · Komentari: 0
promo

POMOZITE NEKOM U BORBI ZA ŽIVOT: Danas je nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi tradicionalno se, u Srbiji, obeležava svake godine 11. maja. Cilj ovog dana je da se oda priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim nesebičnim činom spasavaju mnogima život.

1684424721_saterkrvdj.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svake godine 11. maja odajemo priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu milioni života širom sveta.

Generacije volontera i profesionalaca – lekara, medicinskih radnika, prosvetnih radnika, psihologa i saradnika drugih profila učestvovale su u edukaciji, kako volontera za rad na motivaciji građana za dobrovoljno davanje krvi, tako i građanstva.


Biti dobrovoljni davalac krvi je najhumaniji čin koji od nas ne  zahteva mnogo, a davanje ove dragocene tečnosti spasava živote

Našoj zemlji, tokom jedne godine, potrebno je 240 000 jedinica krvi, a čak 64% našeg stanovništva u starosnoj dobi od 18 do 65 godina može da donira krv. Svaki muški stanovnik može dati krv 4 puta godišnje, a ženski 3 puta.

 - Samo jedna jedinica krvi može da spasi i tri života, mada ima operacija tokom kojih je za jednog pacijenta potrebno i po 5-6 jedinica krvi. Da bi zdravstveni sistem dobro funkcionisao potrebno je 40 davalaca na svakih 1000 stanovnika, odnosno četiri odsto, međutim u našoj zemlji ta stopa je na 3%. Zato je potrebno da što više zdravih stanovnika uzrasta 18 do 65 godina redovno daje krv - poručuju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Foto: G.Šljivić

Motivacija građana za dobrovoljno davanje krvi

Transfuzija krvi svaki dan spašava živote. Danas tehnika napreduje brže, novim medicinskim otkrićima nema kraja, operacije postaju kompleksnije.

Potreba za transfuzijom se može javiti prilikom: komplikovanih porođaja, hiruških intervencija, ranjavanja, povreda koje su posledice saobraćajnih nesreća. Terapije onkoloških pacijenata kao i transplantacija organa, ne mogu se izvoditi bez transfuzije krvi. Deca sa leukemijom ili drugom vrstom maligne bolesti mogu da budu u situaciji da njihova koštana srž privremeno nije u stanju da proizvede dovoljno krvnih ćelija koliko je potrebno za normalan rad ćelija, tkiva i organa. Kod njih mogu da budu potrebne ponavljane transfuzije crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica.

LJudski vek je produžen, između ostalog, zahvaljujući i transfuziji krvi. 

Redovno davanje krvi i kontinuirani priliv su ključ za uspešno funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje

Danas znamo da je za svakog primaoca važno da se podudara ne samo krvna grupa nego i RH faktor i mnogi krvni podsistemi kako bi se primenila, danas apsolutno prioritetna, što bezbednija krv. Do danas savremena medicina nije uspela da pronađe apsolutnu zamenu za krv. To znači da mnoge medicinske zahvate nije moguće realizovati bez davaoca krvi.

Foto: Sajt Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine

Kako postati dobrovoljni davalac krvi?

Ukupno, postupak davanja krvi sa pridruženim medicinskim i administrativnim procedurama traje oko 30 minuta. Zainteresovana lica popunjavaju upitnik za davaoce, obavljaju registraciju, zatim im se određuje nivo hemoglobina i sledi lekarski pregled, nakon čega će lekar odrediti da li će osoba tog dana dati krv.

Krv se daje iz vene na pregibu lakta, pri čemu se koristi sterilan pribor za jednokratnu upotrebu. Korist koja se postiže davanjem krvi je višestruka – iz date jedinice krvi odvajanjem eritrocita, trombocita i krvne plazme, postiže se korist za najmanje jednu osobu koja će neke od krvnih produkata primiti, dok je najčešći slučaj da to bude tri i više osoba.

Foto: I. M.

Povlastice za davaoce krvi

Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna za brojne povlastice, kao što su besplatni pregledi, lekovi i specijalističke usluge. Pravo na beneficije imaju oni koji su  bili davaoci u prethodnih godinu dana, ali i oni koji su deset puta i više dali krv.

Takođe, za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi po članu 77. Zakona o radu RS propisano je da zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo dva uzastopna dana, računajući i dan davanja krvi.

Uključivanje u akcije doborovoljnog davanja krvi

Institut za transfuziju krvi organizuje do 19. maja akcije dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom "Život je krv".

 - Institut poziva građane da se priključe kampanji i doniraju krv radnim danima od sedam do 19 časova, subotom od osam do 15 časova u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, kako bi zajedničkim snagama obezbedili dovoljne količine krvi za i lečenje bolesnih i povređenih pacijenata - piše u saopštenju Instituta.

Takođe, na fakultetima postoji odlično organizovana mreža volontera u promociji dobrovoljnog davanja krvi. Za studente volontere Institut za transfuziju krvi Srbije svake godine organizuje trodnevni seminar na kome kroz predavanja i radionice dobijaju informacije o davalaštvu krvi i načinu organizovanja akcija davanja krvi na svojim fakultetima. 

Osim toga, i u kompaniji NIS se tradicionalno organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi koje se sistemski organizuju pod okriljem Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Jedinstvene sindikalne organizacije NIS.

Foto: Promo

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se organizuju zahvaljujući društvenoj odgovornosti kompanija i institucija u Beogradu i Republici Srbiji. Od posebnog je značaja podrška lokalne samouoprave i organizovanje akcija u lokalnoj zajednici.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas