Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

ПОМОЗИТЕ НЕКОМ У БОРБИ ЗА ЖИВОТ: Данас је национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви традиционално се, у Србији, обележава сваке године 11. маја. Циљ овог дана је да се ода признање свим добровољним даваоцима крви који овим несебичним чином спасавају многима живот.

1684424721_saterkrvdj.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сваке године 11. маја одајемо признање свим добровољним даваоцима крви који овим хуманим и несебичним чином помажу да се спасу милиони живота широм света.

Генерације волонтера и професионалаца – лекара, медицинских радника, просветних радника, психолога и сарадника других профила учествовале су у едукацији, како волонтера за рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, тако и грађанства.


Бити добровољни давалац крви је најхуманији чин који од нас не  захтева много, а давање ове драгоцене течности спасава животе

Нашој земљи, током једне године, потребно је 240 000 јединица крви, а чак 64% нашег становништва у старосној доби од 18 до 65 година може да донира крв. Сваки мушки становник може дати крв 4 пута годишње, а женски 3 пута.

 - Само једна јединица крви може да спаси и три живота, мада има операција током којих је за једног пацијента потребно и по 5-6 јединица крви. Да би здравствени систем добро функционисао потребно је 40 давалаца на сваких 1000 становника, односно четири одсто, међутим у нашој земљи та стопа је на 3%. Зато је потребно да што више здравих становника узраста 18 до 65 година редовно даје крв - поручују из Института за трансфузију крви Србије.

Фото: Г.Шљивић

Мотивација грађана за добровољно давање крви

Трансфузија крви сваки дан спашава животе. Данас техника напредује брже, новим медицинским открићима нема краја, операције постају комплексније.

Потреба за трансфузијом се може јавити приликом: компликованих порођаја, хирушких интервенција, рањавања, повреда које су последице саобраћајних несрећа. Терапије онколошких пацијената као и трансплантација органа, не могу се изводити без трансфузије крви. Деца са леукемијом или другом врстом малигне болести могу да буду у ситуацији да њихова коштана срж привремено није у стању да произведе довољно крвних ћелија колико је потребно за нормалан рад ћелија, ткива и органа. Код њих могу да буду потребне понављане трансфузије црвених крвних зрнаца и крвних плочица.

Људски век је продужен, између осталог, захваљујући и трансфузији крви. 

Редовно давање крви и континуирани прилив су кључ за успешно функционисање здравственог система сваке земље

Данас знамо да је за сваког примаоца важно да се подудара не само крвна група него и РХ фактор и многи крвни подсистеми како би се применила, данас апсолутно приоритетна, што безбеднија крв. До данас савремена медицина није успела да пронађе апсолутну замену за крв. То значи да многе медицинске захвате није могуће реализовати без даваоца крви.

Фото: Сајт Завода за трансфузију крви Војводине

Како постати добровољни давалац крви?

Укупно, поступак давања крви са придруженим медицинским и административним процедурама траје око 30 минута. Заинтересована лица попуњавају упитник за даваоце, обављају регистрацију, затим им се одређује ниво хемоглобина и следи лекарски преглед, након чега ће лекар одредити да ли ће особа тог дана дати крв.

Крв се даје из вене на прегибу лакта, при чему се користи стерилан прибор за једнократну употребу. Корист која се постиже давањем крви је вишеструка – из дате јединице крви одвајањем еритроцита, тромбоцита и крвне плазме, постиже се корист за најмање једну особу која ће неке од крвних продуката примити, док је најчешћи случај да то буде три и више особа.

Фото: И. М.

Повластице за даваоце крви

Већина добровољних давалаца крви не зна за бројне повластице, као што су бесплатни прегледи, лекови и специјалистичке услуге. Право на бенефиције имају они који су  били даваоци у претходних годину дана, али и они који су десет пута и више дали крв.

Такође, за сваки случај добровољног давања крви по члану 77. Закона о раду РС прописано је да запослени има право на плаћено одсуство два узастопна дана, рачунајући и дан давања крви.

Укључивање у акције доборовољног давања крви

Институт за трансфузију крви организује до 19. маја акције добровољног давања крви под слоганом "Живот је крв".

 - Институт позива грађане да се прикључе кампањи и донирају крв радним данима од седам до 19 часова, суботом од осам до 15 часова у Институту за трансфузију крви Србије, Светог Саве 39, како би заједничким снагама обезбедили довољне количине крви за и лечење болесних и повређених пацијената - пише у саопштењу Института.

Такође, на факултетима постоји одлично организована мрежа волонтера у промоцији добровољног давања крви. За студенте волонтере Институт за трансфузију крви Србије сваке године организује тродневни семинар на коме кроз предавања и радионице добијају информације о давалаштву крви и начину организовања акција давања крви на својим факултетима. 

Осим тога, и у компанији НИС се традиционално организују акције добровољног давања крви које се системски организују под окриљем Клуба добровољних давалаца крви Јединствене синдикалне организације НИС.

Фото: Промо

Акције добровољног давања крви се организују захваљујући друштвеној одговорности компанија и институција у Београду и Републици Србији. Од посебног је значаја подршка локалне самоуоправе и организовање акција у локалној заједници.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas