Oglas
· · Komentari: 0

Računica koja tačno određuje kolika će vam biti penzija: Ako ste 40 godina radili za 50.000 dinara, čeka vas 27.000 mesečno

Mnogi se nalaze u nedoumici i pitaju se koliko će im iznositi penzija, s obzirom na promenu zakona i pomeranje granice

1661432770_foto-pexels-profimedia.jpg
Foto: Pexels, Profimedia
Oglas

Sa vešću da od 1. januara se ponovo pomera granica za odlazak u penziju za žene koja će se pomerati sve do 2032. godine kada bi granica za žene i muškarce trebala da se izjednači na 65 godina. Tako sve češće čujemo pitanja od strane i srednjovećnih i mladih hoćemo li doživeti penziju, kolika će biti, te koliko će godina morati da imaju kada se budu penzionisali?

Prosečna penzija u Srbiji, prema najsvežijim podacima PIO fonda za jun 2022. godine, iznosi skoro 31.000 dinara (30.974 dinara), dok je minimalna penzija 17.000 dinara. Poslednjih godina ovi iznosi rastu, a prema najnovijim najavama državnog vrha već od 1. novembra sledi novo povećanje primanja najstarijih građana.

Pročitajte još: "JA SAM ORUŽJE": Monahinja u 67. godini postala SVETSKA ŠAMPIONKA u tekvondou! (VIDEO)

a računanje visine penzije postoji posebna formula. Ona nije jednostavna, ali ono što je jasno jeste da je penzija veća što je veća zarada u odnosu na prosečnu platu u zemlji i što je više godina staža osiguranja.

Prema računici, svi koji su 40 godina radili za minimalac danas mogu računati na penziju od oko 18.000 dinara. Danas je minimalac oko 35.000 dinara, ranijih godina bio je i mnogo manji, a ove najmanje plate u Srbiji najčešće su imali i imaju trgovci, ugostitelji, radnici u proizvodnji...

Za nekoga ko je 40 godina zarađivao 50.000 dinara, danas bi penzija bila 27.000 dinara. Takođe, za platu od 70.000 dinara dobijla bi se penzija od oko 38.000 dinara, a za zaradu od 90.000 dinara tokom 40 godina staža, može se očekivati penzija od oko 50.000 dinara.

  • plata minimalac (sada 35.000) - penzija oko 18.000
  • plata 50.000 - penzija 27.000 dinara
  • plata 70.000 dinara - penzija 38.000 dinara
  • plata 90.000 dinara - penzija 50.000 dinara

*dužina radnog staža za sve primere je 40 godina

Formula

Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Pročitajte još: Starenje nikome ne zvuči zanimljivo: Baka od 78 godina pokazala kako postiže šminkom MLAĐI IZGLED (VIDEO)

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu. Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2020. godine iznosi 862 dinara.

Povećanje krajem godine

Kako je u više navrata potvrdio predsednik, Aleksandar Vučić, od 1. novembra sledi prvo od dva povećanja primanja najstarijih građana, koja će zajedno iznositi između 19,3 i 20,2 odsto. Ako uzmemo navedeni primer prosečne penzije iz juna ove godine (30.974 dinara) one će od 1. januara 2023. godine biti veće od 5.975 dinara do 6.195 dinara.

Pomera se granica

Podsetimo, prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, podsetimo, starosna granica za pripadnice nežnijeg pola pomera se svake godine kako bi došlo do izjednačavanja godina života žena i muškaraca.

Tako će žene u Srbiji od 1. januara 2023. godine moći će da idu u penziju sa navršene 63 godine i šest meseca života, dok se uslov za muškarce, za sada neće menjati, i granica za njihov odlazak u penziju ostaje 65 godina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas