Oglas
· · Komentari: 0

UBLAŽITE SIMPTOME MENOPAUZE: Izbegnite greške koje mnoge žene prave

Navike koje treba da iskorenite kada uđete u menopauzu

1693573629_shutterstock_2164470829.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Menopauza može biti teška za mnoge žene, ali možete sebi pomoći određenim namirnicama. Nutricionista Sju Kamp dala je savete o tome koje navike u ishrani treba izbegavati kako bi se ublažili simptomi menopauze. Takođe je otkrila da na hormone može uticati to gde jedete, a ne samo vreme i vrsta obroka. Ona tvrdi da je jedenje ispred ekrana velika greška i da može da pogorša pad estrogena koji prati menopauzu.

Sju savetuje da jedete dalje od radnog stola i ekrana računara ili telefona i da usporite. Dodaje da hranu treba što više žvakati.

„Žene imaju tendenciju da grickaju hranu baziranu na ugljenim hidratima, što može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi. Zajedno sa padom estrogena u menopauzi, ovo može uticati na metabolizam i distribuciju masti.

Morate da jedete dovoljno proteina, zdravih masti i raznovrsnog voća i povrća koje obezbeđuje vlakna. Sve ovo će pomoći vašoj digestivnoj funkciji i asimilaciji hranljivih materija. Trebalo bi da izbegavate grickanje tokom dana, jer je to često motivisano emocionalnom, a ne fizičkom glađu“, objašnjava nutricionistkinja.

„Redovni obroci su dobri za većinu ljudi. Povremeni postmože pomoći nekima, ali ne svima. Počnite polako, možda tako što ćete prestati da grickate između obroka, a zatim pređite na 12-časovni post, na primer između večere i doručka sledećeg jutra", rekla je ona.

Sju je takođe istakla da je odabir prave hrane za podršku vašem hormonskom zdravlju od suštinskog značaja.

„Fitoestrogeni su supstance biljnog porekla koje se slabo vezuju za estrogenske receptore. Dokazano je da imaju balansirajući efekat na hormone. To uključuje sočivo, soju, naut (leblebiju) i laneno seme", kaže ona.

Nutricionistkinja preporučuje i povrće kao što su brokoli, karfiol, kupus, prokelj, rotkvice i kelj. Ovo povrće sadrži prirodno jedinjenje koje aktivno promoviše razgradnju estrogena.

Takođe savetuje da se ograniči unos kofeina. Negativan uticaj alkohola i kofeina, posebno na san, mnogi potcenjuju. Postoje pozitivni efekti kofeina, ali savetujem ne više od tri veoma male šoljice kafe dnevno, s ciljem da ih popijete pre ručka“, zaključila je Sju Kemp.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas