Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Рачуница која тачно одређује колика ће вам бити пензија: Ако сте 40 година радили за 50.000 динара, чека вас 27.000 месечно

Многи се налазе у недоумици и питају се колико ће им износити пензија, с обзиром на промену закона и померање границе

1661432770_foto-pexels-profimedia.jpg
Фото: Пеxелс, Профимедиа
Oglas

Са вешћу да од 1. јануара се поново помера граница за одлазак у пензију за жене која ће се померати све до 2032. године када би граница за жене и мушкарце требала да се изједначи на 65 година. Тако све чешће чујемо питања од стране и средњовећних и младих хоћемо ли доживети пензију, колика ће бити, те колико ће година морати да имају када се буду пензионисали?

Просечна пензија у Србији, према најсвежијим подацима ПИО фонда за јун 2022. године, износи скоро 31.000 динара (30.974 динара), док је минимална пензија 17.000 динара. Последњих година ови износи расту, а према најновијим најавама државног врха већ од 1. новембра следи ново повећање примања најстаријих грађана.

Прочитајте још: "ЈА САМ ОРУЖЈЕ": Монахиња у 67. години постала СВЕТСКА ШАМПИОНКА у теквондоу! (ВИДЕО)

а рачунање висине пензије постоји посебна формула. Она није једноставна, али оно што је јасно јесте да је пензија већа што је већа зарада у односу на просечну плату у земљи и што је више година стажа осигурања.

Према рачуници, сви који су 40 година радили за минималац данас могу рачунати на пензију од око 18.000 динара. Данас је минималац око 35.000 динара, ранијих година био је и много мањи, а ове најмање плате у Србији најчешће су имали и имају трговци, угоститељи, радници у производњи...

За некога ко је 40 година зарађивао 50.000 динара, данас би пензија била 27.000 динара. Такође, за плату од 70.000 динара добијла би се пензија од око 38.000 динара, а за зараду од 90.000 динара током 40 година стажа, може се очекивати пензија од око 50.000 динара.

  • плата минималац (сада 35.000) - пензија око 18.000
  • плата 50.000 - пензија 27.000 динара
  • плата 70.000 динара - пензија 38.000 динара
  • плата 90.000 динара - пензија 50.000 динара

*дужина радног стажа за све примере је 40 година

Формула

Висина пензије, практично, је једнака производу личног и општег бода.

Да бисмо дошли до личног бода, морамо да израчунамо лични коефицијент. До њега долазимо када сваку нашу годишњу зараду поделимо са просечним републичким зарадама у одговарајућим годинама, а онда збир добијених износа поделимо са годинама стажа.

Прочитајте још: Старење никоме не звучи занимљиво: Бака од 78 година показала како постиже шминком МЛАЂИ ИЗГЛЕД (ВИДЕО)

Од 1. 1. 1970. до 2002. године зарада се узима у нето износу, а од 2003. у бруто износу. Кад знамо колики нам је коефицијент, њега множимо са годинама стажа и добијамо лични бод. На крају добијени износ помножимо са општим бодом који од јануара 2020. године износи 862 динара.

Повећање крајем године

Како је у више наврата потврдио председник, Александар Вучић, од 1. новембра следи прво од два повећања примања најстаријих грађана, која ће заједно износити између 19,3 и 20,2 одсто. Ако узмемо наведени пример просечне пензије из јуна ове године (30.974 динара) оне ће од 1. јануара 2023. године бити веће од 5.975 динара до 6.195 динара.

Помера се граница

Подсетимо, према одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, подсетимо, старосна граница за припаднице нежнијег пола помера се сваке године како би дошло до изједначавања година живота жена и мушкараца.

Тако ће жене у Србији од 1. јануара 2023. године моћи ће да иду у пензију са навршене 63 године и шест месеца живота, док се услов за мушкарце, за сада неће мењати, и граница за њихов одлазак у пензију остаје 65 година.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas