Oglas
· · Komentari: 0

PETARDE I LJUBIMCI: Zaštitite voljene životinje uz par trikova

Pomozite svojim ljubimcima

1704023456_85230_53808-psi-petarde-ljubimci-macke-petarde-vatromet-p-milosevic-profimedia-ig_f.jpg
Foto: P. Milošević, M. Labudović, Profimedia
Oglas

Za ljubimce koji se boje i drhte od zvukova petardi i vatrometa po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gde će zvukovi i bljeskovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru.

Bilo bi dobro na vreme pripremiti prostoriju u kojoj će ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine, a pokušajte i da mu osmislite neku zanimaciju. Ipak, kako moraju da izađu napolje zbog fizioloških protreba pokušajte da ga obmotate maramom, jer će mu ona pomoći da se smiri nakon šoka od zvuka petarde.

Oko tela uplašenog psa vežite maramu tako da napravite iks na leđima, a potom i ukrstite na zadnjem delu tela životinje. Stručnjaci kažu da ima smirujući efekat na psa kada ima želju da pobegne.

Svog ljubimca možete umotati u šal ili običnu tkaninu.

Statistika kaže da oko 5.000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog petardama.

Prestravljeni pucnjima

Većina ljubimaca panično se boji pucanja. Ako vaš pas još nema iskustva s tim, ovo su znaci po kojima ćete prepoznati da ga je strah: drhtanje, nemir, dahtanje i pokušaj skrivanja. Neki imaju nagon za bežanje pa ako ih vodite u šetnju, obavezno ih držite na čvrstom povocu. Kada opazite da je životinja u panici, što pre se vratite u sigurnu zonu - vaš dom!

Nemojte ga terati u šetnju kada se najviše puca, birajte vreme kada je napolju tiše.

Psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući. Osim što je ovaj period za njih izuzetno stresan, može biti i opasan ako petarda padne blizu njih.

Sredstvo za smirenje

Postoje i razni preparati (čak i na biljnoj bazi) za umirenje za pse, ali ih im ne dajte na svoju ruku nego se obavezno posavetujte s veterinarom.

Ono što nikako nije dobro napraviti kada se pas boji jeste da ga tešite, mazite i grlite. Pokušajte da se ponašate što normalnije, kao da se ništa posebno ne događa.

Neki psi se osećaju sigurnije ako se nalaze na mračnom mestu pa ih možete pokriti prekrivačem - tako ćete malo umanjiti galamu od pucnjave.

Pripremite ga na buku

Psa možete da pripremate na zvuk petardi na sledeći način: dok ste u kući, s Jutjuba mu tiho puštajte pucanje petardi i vatrometa, ali se sve vreme igrajte s njim i dajte mu neku poslasticu. Pojačavajte postepeno zvuk da bi ga povezao s pozitivnim osećanjima. S vremenom će se navići da ne reaguje strahom, stresom ili bežanjem.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas