· · Komentari: 0
PRAZNIČNO

Šta KRZNENI LJUBIMAC sme da jede sa trpeze za vreme praznika?

Primamljivo je priznaćete iskušenje da svom psu date ostatke hrane sa stola nakon praznične večere.

1608030548_Depositphotos_151107130_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Iako deluje sasvim bezazleno, stručnjaci savetuju da se oduprete ovom iskušenju, jer tako stvarate loše "prosjačke" navike kod vašeg ljubimca. A sa druge strane nehotice im možete ponuditi nešto što im može izazvati stomačne tegobe.

Kako bi znali šta svom krznenom prijatelju možete da ponudite sa vaše božićne trpeze a šta ne, donosimo vam spisak dozvoljene i nedozvoljene hrane.

Ipak ono što treba da imate na umu je da hranjenje psa hranom koja nije namenjena psima, može da prouzrokuje probleme poput mučnine, dijareje i povraćanja, naročito ako se sa hranom pretera.

Pročitajte još: Ako imate TREMU pred ljudima vežbajte sa psom! Evo kako i evo zašto!

MESO - DA

Dobro skuvano meso je sasvim uredu i možete da ga ponudite svom ljubimcu. U tu kategoriju spadaju ćuretina, govedina, jagnjetima i junetina, pri čemu meso ne sme da bude začinjeno. Dok je začin u vidu luka zabranjen ruzmarin je sasvim bezbedan za vašeg ljubimca. Takođe nikad nemojte davati svom psu prevše masne komade mesa.

Foto: Depozit

KOSTI – SAMO POD NADZOROM

Jagnjeći kotlet je jedno od omiljenih jela koje se nalazi na prazničnoj trpezi. Međutim, ako želite da razveselite svog ljubimca kostima pobrinite se da budete u njegovoj blizini dok ih gricka. Krhke kosti mogu se slomiti i oštetiti usnu duplju šeteneta, ili se zaglaviti u grlu.

Pročitajte još: Naučnici su, napokon, objasnili kako nam MAČKE PRODUŽAVAJU ŽIVOT

RIBA – DA

Kuvana i isključivo nemarinirana riba je sasvim bezbedna po pse. Međutim budite apsolutno sigurni da ste svojim ljubimcima ponudili ribu bez skrivenih kostiju. Riblje kosti su vrlo sitne i samim tim vrlo opasne po njih.

HLEB SA KVASCEM – NE

Ako ste ispekli ukusnu pogaču ili hleb sa kvascem za Božić, moraćete da odolite iskušenju da je ponudite svom psu. Kvasac može dovesti do bolnog nadimanja u stomaku vašeg ljubimca.

Pročitajte još: NAUČITE MAČJI JEZIK: Ovi položaji repa vam otkrivaju šta maca želi da kaže

Foto: Depozit

BRUSNICE – DA

Ako ste planirali da poslastice za vreme Božića ukrasite ukusnim brusnicama, a vaš ljubimac je poželeo da proba te crvenkaste bobice, možete slobodno da mu ih date. Brojni brendovi pseće hrane uključuju brusnice u svoje formule jer pružaju zdravstvene prednosti psima poput antioksidantnih svojstava. Međutim taj isti kolač koji pravite, u kom sigurno ima šećera je zabranjen za pse.

NAR - DA ALI UMERENO

Nar je još jedan sastojak kog ima često u psećim formulama, međutim kada je u pitanju sveže voće i njegovo seme, umerena količina je dozvoljena za davanje psima. Prevše nara može izazvati povraćanje.

Pročitajte još: Ko je PAMETNIJI? Vlasnici maca ili kuca

RIBIZLE – NE

Ribizle su bobice slične grožđicama međutim one su opasne po pse baš poput grožđa i grožđica. U tom slučaju budite oprezni sa hranom u koju ste stavljali ove bobice.

ORAŠASTI PLODOVI – NE

Orasi su puni ulja i mogu izazvati povraćnje i dijareju kod pasa. Takođe bademi mogu dovesti do problema sa radom pankreasa kod pasa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.