· · Komentari: 0

Proizvodi za šminkanje imaju rok trajanja: Znakovi da treba da ih izbacite

S obzirom na to da se šminka nalazi na koži, nekad i tokom celog dana, kvalitet i nega su važni faktori koje treba uzeti u obzir

1669214899_shutterstock_357502742.jpg
Foto: Shutterstock

Kao i svaki proizvod za negu kože, šminka ima rok trajanja i važno je imati na umu datum isteka proizvoda. Važno je da znate koje proizvode možete da čuvate mesecima, a koje bi trebalo da bacite, čak i ako niste sve potrošili.

Maskara

Maskara se koristi tako blizu oka, da bakterije mogu lako da dopru do oka. Smatra se da maskaru ne treba koristiti ako je prošao rok od šest meseci.

- Maskare imaju rok trajanja do šest meseci, a ako formula počne da izgleda grudvasto i ima neprijatan miris, trebalo bi da je odložite mnogo ranije - objasnio je šminker Hjuz, piše The List.

Pročitajte još: Skidate šminku maramicama? Jedino ako ih koristite na ovaj način uklonićete je potpuno

Puder

Osnova šminke je upravo podlogla. Ujednačavanje tena ne samo da pokriva nesavršenosti koje želite da pokrijete, već pruža osnovu za sve ostalo. Podlogu treba menjati svake godine, ali druge indikacije mogu pokazati da je vremenski okvir irelevantan. Podloga je redovno izložena uljima kože, prljavštini i mrtvim ćelijama kože, bez obzira koliko čistite četkice za šminku i sunđere. Zato obratite pažnju na teksturu, nijansu, konzistenciju, pa čak i miris koji dolazi iz vaše podloge.

Četke i sunđeri

Dok su puder i maskara često na našim radarima kao visoko korišćeni proizvodi koje bi trebalo zameniti svakih nekoliko meseci, četkice za šminkanje i sunđeri mogu da prođu neprimećeno. Kako se ispostavilo, aplikatori za šminkanje i sunđeri mogu da sadrže dosta bakterija, tako da je od suštinskog značaja da ih održavate čistim.  U idealnom slučaju, najbolje bi bilo da perete četkice i sunđere za šminkanje jednom nedeljno.

Iako ne postoji određeni vremenski okvir, treba da ih bacite kada izgube oblik, a ukupna tekstura prelazi iz meke u krutu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.