Oglas
· · Komentari: 0
skinite uporne mrlje

Kako očistiti tepih od fleka NA PRAVI NAČIN: Stručnjak za čišćenje otkriva

Kako bi vaš tepih bio zaista čist nije dovoljno samo usisavanje, već i adekvatno tretiranje određenih područja

1652339013_vacuum-cleaner-g5eb895be2_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Mrlje od kafe, proliveno vino, blatnjave šape i otisci stopala na vašim tepisima i ćilimima jednostavno su neizbežni. Naravno, postoje načini na koje možete dati sve od sebe da sprečite ove nerede na prvom mestu - da tražite od gostiju da skinu cipele ili da kupite tepih otporan na mrlje, na primer - ali najbolje je da znate kako da ih se efikasno rešite. 

Pročitajte još: Da li ste znali da bakterije imaju svoj ZVUK? Prvi audio snimak napravljen pomoću NANOTEHNOLOGIJE (VIDEO/AUDIO)

Dok redovno usisavanje uklanja prašinu i vidljivu prljavštinu i pomaže da vaš tepih ne izgleda prljavo na prvi pogled, fleke i mrlje su nešto što čak ni najbolji usisivač ne može da izvuče i ukloni. Pozivanje profesionalca da otkloni ove greške je skupo. Karolin Forte, izvršni direktor Laboratorije za čišćenje Instituta za dobro domaćinstvo, objašnjava kako uspešno ukloniti najčešće mrlje sa tepiha: 

Za većinu mrlja pratite ova uputstva za čišćenje tepiha

Uzmite dve prazne boce sa raspršivačem i jednu napunite hladnom vodom. U drugu pomešajte 1/4 kašičice blage tečnosti za pranje sudova i 1 šolju tople vode. Raspršite rastvor deterdženta na upijajuću krpu i utapkajte na licu mesta. Kako se mrlja rastvara, obrišite čistim delom tkanine. Nastavite sa nanošenjem i upijanjem dok mrlja ne nestane. Poprskajte drugu krpu hladnom vodom i utapkajte područje da potpuno isperete rastvor deterdženta sa tepiha, a zatim ponovo obrišite suvom krpom. Stavite hrpu papirnih ubrusa na mokro mesto i stavite tešku vazu ili lonac na vrh. „Preko noći, peškiri će upiti svaku zaostalu mrlju duboko u tepihu. Ujutru prstima razmutite vlakna i ostavite da se osuše na vazduhu“, kaže Forte.
Ako mrlja ostane, ponovite ove korake ili isprobajte ciljano sredstvo za uklanjanje mrlja od tepiha koje tvrdi da uklanja određenu vrstu mrlja koju imate.

Kako ukloniti mrlje od kućnih ljubimaca sa tepiha

Da biste uklonili mrlje od kućnih ljubimaca, koristite sredstvo za čišćenje tepiha koje sadrži enzime. Ne samo da briše mrlje, već uništava bakterije koje izazivaju miris i sprečavaju vašeg ljubimca da zaprlja isto mesto iznova i iznova. Nakon nanošenja sredstva za čišćenje, nežno ga utrljajte u gomilu čistom, vlažnom krpom, upijajući dok idete dok se više ne pojavi mrlja. Temeljno isperite područje čistom, vlažnom krpom — naprskajte ga čistom vodom, ako je potrebno — obrišite i pokrijte područje vlažnom krpom do 12 sati kako biste enzimima u formuli dali više vremena da rade. 

Kako ukloniti mrlje od crvenog vina sa tepiha

Kada se vaša čaša crvenog vina prevrne, potrudite se da prvo obrišite što više prosutog vina , čak i ako stojite na upijajućim krpama ako je potrebno. Zatim zasitite mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja i ostavite da odstoji do pet minuta. Obrišite područje čistom krpom dok mrlja u potpunosti ne nestane i uklonite sve ostatke vlažnom krpom. 

Kako ukloniti mrlje od kafe sa tepiha

Vruće tečnosti se upijaju u tepihe brže od hladnih, pa reagujte brzo kako biste izbrisali što više kafe, a zatim sunđerom očistite područje hladnom vodom i ponovo obrišite. Pomešajte 1/4 kašičice tečnog sapuna za suđe, 1 kašiku belog sirćeta i 1 šolju tople vode. Koristeći čistu, belu krpu, sunđerom isperite mrlju mešavinom, nanosite je malo po malo i često upijajte suvom krpom dok mrlja ne nestane. Dodajte još jednu ili dve kapi tečnosti za posuđe u mešavinu sirćeta/vode, ako je potrebno. Sunđer sa hladnom vodom za ispiranje i sušenje. 

Kako osvežiti tepih sodom bikarbonom

Da biste uklonili mirise i oživeli problematična mesta, lagano pospite sodom bikarbonom i mekom četkom razmažite u gomilu. Ostavite da odstoji 15-30 minuta pre usisavanja. Počnite sa novom vrećom za usisavanje ili praznim kanisterom i čistim filterom da biste bili sigurni da je usisivač pokupio fini prah sa tepiha.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas