· · Komentari: 0
ODRŽAVANJE DOMA

Da li znate koji uređaj u vašoj kući je LEGLO ZARAZE i BOLESTI?

Koliko nam olakšava život i čini da se osećamo bolje, činjenica je da klima-uređaj može nepovoljno uticati na zdravlje, i to na više načina.

1595494744_home-2618511_1280.jpg
Foto: Piksabej

Loše održavane i pogrešno postavljene klime ozbiljno mogu ugroziti zdravlje svih ukućana. To je pre svega zbog pogrešnog korišćenja samog uređaja, a ne od samog uređaja kao takvog. Najčešća greška je upravo neracionalno podešavanje temperature na uređaju za klimatizaciju. 

Posebnu pažnju posvetite čišćenju uređaja ukoliko ste hronični bolesnik

Pročitajte još:  Da li ste HORDER? Bolest savremenog doba, a najčešće se javlja kod žena - ovo su SIMPTOMI

Nerazumno korišćenje klima uređaja pre svega se odnosi na razliku, na primer od  10 stepeni između spoljne i unutrašnje temperature. Svima koji borave u tako rashlađenim prostorima tako nesrazmerna razlika uticaće negativno na zdravlje.

Pročitajte još: Sara pokazala kako da LAKO uklonite MRLJE SA TEPIHA sa onim što ima SVAKA KUĆA

Upravo lekari svake godine upozoravaju na štetnost prevelikih razlika u temperaturi u klimatiziranim prostorijama i spoljnoj temperaturi na asfaltu. Nagle promene temperature uzrok su brojnih negativnih reakcija organizma, a prva koja se oseti je povišen krvni pritisak. Idealna razlika u temperaturi je 6 stepeni Celzijusovih.


Foto: Pixabay

Bitna stvar je i pravilno postaviti uređaj. U tome je najbolje slediti savete stručnjaka za postavljanje klima uređaja. Uređaji ne smeju biti okrenuti tako da duvaju direktno prema ljudima jer će izazvati glavobolju, prehladu, curenje iz nosa i suzenje očiju, ali i neke dalekosežne posledice.

Zadržavanje bakterija u uređajima    

U manje kvalitetnim aparatima zadržava se ples, gljivice, insekti, pesak, prašina, dlačice i drugi sitan otpad.

Pročitajte još: NEON možete uneti u stan SAMO ako poštujete ova PRAVILA

Kondenzovana vlaga u toplom periodu godine, u kombinaciji sa ovim otpadom čini idealnu podlogu za razvoj mikroorganizama.

Posledice mogu biti različite vrste infekcija, alergijske reakcije koje se remenom mogu znatno zakomplikovati. Česta su i oboljenja respiratornog ssistema i intenzivne glavobolje. Najopasnije oboljenje, koje može imati smrtni ishod, je legionarska bolest, izazvana Legionela bakterijama koje se u sistemu za klimatizaciju mogu namnožiti.

Pročitajte još: Ona je NAJBITNIJA U KUĆI, a možda niste znali kako se ODRŽAVA

Bolest obično počinje povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u prsima i glavoboljom, a može se razviti i upala pluća. Po simptomima je slična gripu, a napada obično dijabetičare, alkoholičare, bolesnike na dijalizi i sve sa oslabljenim imunološkim sistemom. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.