· · Komentari: 0
enterijer

KALATEJA, FITONIJA, BIBEROVAC: Biljke koje su IDEALNE ZA KUPATILO

Kupatilo je prostorija u domu koja je kod većine zapostavljena i najhladnija.

1598603622_Depositphotos_365051562_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kako biste je učinili toplijom i kako bi nas ujutro razveselila, jer je to prostorija u koju prvu uđemo, a uveče umirila i pripremila nas za san, možemo je ukrasiti biljkama kojima odgovaraju uslovi u kupatilu.

Pročitajte još: Pratite ove stvari pri uređenju EKSTERIJERA: Boja VRATA je važna, a lepa BAŠTA daje energiju

Unesite prirodu i osvežite je uz biljke koje će ublažiti hladan prostor kupatila. To je prostorija sa najvlažnijim vazduhom u kući što pogoduje velikom broju biljaka, a i osvetljenje je dosta nepovoljno, jer većina kupatila ima maleni prozor kroz koji ulazi koliko-toliko svetlosti.

Foto: Deposit

FLAMINGOV CVET, ANTURIJ

Flamingov cvet je tropska biljka koja traži jako puno vlage u vazduhu kako bi mogla rasti i razvijati se. Može narasti do 56 cm.

Držite je u kupatilu pored prozora ili nasuprot prozora, tako će imati dovoljno svetla. Pazite kada otvorite prozor, jer flamingovac ne podnosi promaju. Kod zalivanja, pazite kako se kompost ne bi osušio, ali i da ne bude natopljen vodom. Uživajte u njegovim dekorativnim crvenim cvetovima i prefinjenim listovima.

Pročitajte još: Ako su vaši PEŠKIRI GRUBI I SMRDE evo kako im vratiti svežinu i mekoću u 4 JEDNOSTAVNA KORAKA (FOTO)

KALATEJA

Kalateja je poreklom iz istočnog Brazila, zimzelena trajnica, raste do 45 cm sa predivnim privlačnim listovima očaravajućih uzoraka.

Ne držite je na prozoru zbog direktne sunčeve svetlosti – preporučuje se filtrirano svetlo. Zalivajte je redovno, neka kompost bude vlažan, ali ne mokar, dok vazduh isto tako treba da bude vlažan koliko god je moguće. Isto kao i flamingov cvet, ne podnosi promaju. Vrući, suvi uslovi i direktna sunčeva svetlost glavni su neprijatelji kalateje, zato pripazite, a ona će vam biti jako zahvalna.

Foto: Deposit

FITONIJA

Fitonija je tropska biljka poreklom iz Perua, zimzelena trajnica koja može narasti do 20 cm. NJena privlačnost leži u bujnom lišću sa naglaskom na vene bele do duboko roze boje.

Pročitajte još: Vruće vam je u stanu: Primenite OVIH 5 TRIKOVA i rashladite dom BEZ KLIMA UREĐAJA

Potrebno joj je filtrirano svetlo, vlažni prostor i blago sunce. Držate je izvan uticaja direktne sunčeve svetlosti. Pazite kako je ne bi previše zalivali, jer će fitonija početi da trune. Isto kao i kod prehodne dve biljke, kompost neka bude vlažan, ali ne mokar.

BIBEROVAC

Simpatični i šarmantni biberovac je zimzelena trajnica poreklom iz Brazila, koja može narasti do 30 cm. Osvaja svojim cvetovima koji podsećaju na mišji rep, sa listovima koji su zbijeni i raznovrsni. To je jedna jako šašava biljka koja će kada god bacite pogled na nju, izmamiti osmeh na vašem licu.

Pročitajte još: Kako da OČISTITE DASKU ZA SEČENJE? Budite sigurni da nema BAKTERIJA

Biberobavac je vrlo jednostavno uzgajati u mračnim uslovima, a treba imati i dosta filtriranog svetla. Nemojte ih previše zalivati, jer će istrunuti. Neka se zemlja posuši pre novog zalivanja, a baza biljke neka ostane suva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.