Oglas
· · Komentari: 0

Da li deca treba da gledaju CRTANE FILMOVE pre spavanja? Naučnici došli do novih saznanja

Deci je tehnologija danas dostupnija nego ikada ranije, a ekrani su postali njihova svakodnevnica

1664100620_boy-gb21e7a8ad_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Da li znate koliko je to zapravo štetno za njihovo zdravlje i koliko ometa njihov san? Pa nije ni čudo onda što svako malo čujemo roditelje kako se žale da deca ne spavaju noću i da se svako malo bude.

Istraživanja su potvrdila da vreme provedeno pred ekranom ima negativne posledice na dete i rezultiraju lošim kvalitetom sna i češćim buđenjem usred noći.

- Roditelji najčešće dozvoljavaju deci mobilne telefone, tablete, laptopove i slične uređaje kako bi zaokupirali njihovu pažnju dok oni ne obave nešto drugo. Razumem da je roditeljima teško i ponekad koriste ekrane kao prvu pomoć, ali isto tako bi trebalo da znaju koliko su oni zapravo štetni za njihovu decu - upozoravaju psiholozi, i dodaju:

Pročitajte još: Četiri načina kako da pomognete detetu da izgradi SAMOPOUZDANJE: Pozabavite se njiohovim mentalnim razvojem na vreme

- Posebno je opasno gledanje u ekran pre spavanja. Vreme provedeno pred ekranom u tom slučaju je posebno štetno za mlađu decu. Ini zbog toga imaju ozbiljne probleme sa uspavljivanjem i lošijim kvalitetom sna, a često su i premoreni što, između ostalog, rezultira lošim raspoloženjem i smanjenom koncentracijom u školi.

Zašto ekrani toliko utiču na san?

Postoji nekoliko načina na koje ekrani utiču na spavanje dece. Jedan od njih je takozvana plava svetlost iz uređaja koja povećava proizvodnju melatonina, hormona kojeg vaše telo proizvodi kako bismo mogli da ostanemo duže budni.

- Plavo svetlo nam pomaže da lakše izdržimo umor i da ne spavamo, što je odlično za odrasle ljude tokom dana, ali uzrokuje probleme kada dođe noć - objašnjava psihološkinja i naglašava da plavo svetlo posebno remeti obrasce spavanja kod male dece.

Pročitajte još: Pun je vitamina i omogućiće vam potrebnu energiju: Idealan doručak za TRUDNICE (RECEPT)

- Deci pre spavanja ne treba stimulacija, već nešto što će ih smiriti i pripremiti za san na najbolji mogući način. Umesto ekrana, pre spavanja preporučujem eksperimentisanje sa drugim aktivnostima koje mogu da pomognu vašem detetu da se opusti poput čitanja, kupanja ili nekih kreativnih igara. Svako dete se opušta na različit način pa je važno da date detetu vremena i da pronađete ono što njemu najbolje odgovara - savetuju psiholozi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas