Oglas
· · Komentari: 0

Evo koliko reči dete treba da zna sa JEDNOM, JEDNOM I PO, DVE I TRI GODINE: Pitanje koje često muči roditelje

Imajte na umu da su sva deca različita

1699541960_shutterstock_139906507.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dok se svaka beba razvija svojom brzinom i postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, logoped i direktorka logopedskog centra Loren Rajnhard je objasnila koliko reči dete treba da izgovori do određenog uzrasta. Ali imajte na umu da se razvojne norme sve dece razlikuju i konačnu "presudu" donosi logoped tokom pregleda deteta.

Evo koliko reči dete treba da zna sa:

Godinu dana

Prema rečima logopeda, do prvog rođendana dete treba da izgovori barem prvu reč - a možda i nekoliko. Ovde moramo uzeti u obzir da, prema istraživanjima, dečaci obično počinju da govore kasnije od devojčica.

Godinu i po

Što dalje idete, rečnik vašeg deteta treba da raste. "Do navršenih 18 meseci, očekujem da vidim bebu koja koristi najmanje dvadeset reči", kaže Loren. "One ne moraju da budu izgovorene savršeno jasno, ali treba da budu dosledne i razumljive." Ne brinite ako postoje određene reči ili kombinacije slova koje vaše dete izgovara pogrešno. U ovom dobu ovo je normalno.

Dve godine

"Do ovog uzrasta, vaše dete bi trebalo da bude u stanju da spoji najmanje dve reči, kao što su veliki i lopta, mama i kreni, ili žuto i sunce", kaže Loren. Odnosno, beba već izgovara jednostavne fraze. Kako bi to bilo moguće, bebin rečnik treba da ima oko 100 reči.

Tri godine

Između dve i tri godine govor dece treba da se razvija veoma aktivno. Do trećeg rođendana vaša beba bi trebalo da ima oko 1.000 reči u svom rečniku. Još jedna važna stvar: do treće godine deca treba da koriste rečenice od najmanje pet do sedam reči. A govor bebe takođe treba da bude razumljiv ljudima van porodice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas