Oglas
· · Komentari: 0
nega biljaka

Kako se pravilno gaji BONSAI u zatvorenom? Male, kućne biljke ulepšaće svaki enterijer

Bonsai retko kome može da se ne dopadne. Ova mala drveća izgledaju tako simpatično da će ulepšati svaki prostor.

1634455377_Depositphotos_96256354_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Reč "bonsai" u prevodu znači "gajeno u poslužavniku ili posudi" i odnosi se na bilo koju vrstu drveta koje je gajeno da bude minijaturno. Tradicija datira hiljadama godina u Japanu, a danas su bonsai popularni širom sveta.

Kako da čuvamo bonasai?

Ukoliko pratite nekoliko smernica nije teško gajiti bonsai kod kuće u zatvorenom prostoru.

Pažljivo birajte bonsai

Tradicionalno, bonsai je biljka koja je trebalo da se čuva napolju, međutim, tokom vremena sve više je premeštan unutra.

Pročitajte još: Tri uobičajena razloga zbog kojih sobne biljke propadaju

- Tropski bonsai, poput fikusa, šeflere, patuljastog žada i serise, najbolji su za početnike - kaže David Kastro, kustos kolekcije bonsaija u Bruklinskom botaničkom vrtu.

Ne čuvajte zimzeleni bonsai u zatvorenom prostoru

Zimzelene biljke poput smreke, bora i smrče u bonasai obliku neće uspevati u zatvorenom prostoru.

Kupujte kod specijaliste za bonsai

Ukoliko razmišljate gde da kupite bonsai drvo, bilo bi dobro da potražite rasadnik specijalizovan za bonsai.

Bonsai i svetlo

Pronađite mesto za bonsai u delu kuće ili stana koji ima puno jake, indirektne sunčeve svetlosti. Mesta neposredno uz prozore su problematična. Direktna sunčeva svetlost je previše oštra, a bonsai držite dalje od hladnog protoka vazduha, kao i od direktne toplote iz radijatora, koji se često nalaze baš ispod prozora.

Bonsai i zalivanje

Bonsai zalivajte kao i svaku drugu biljku. Patametar može da bude suvo zemljište. U idealnom slučaju, zalijte biljku tek kada počne da gubi vlagu, što može biti svaki dan tokom vegetacije i svaki drugi dan ili čak ređe kada drvo miruje zimi. Ipak, ne preterujte sa zalivanjem, preterano zalivanje je jedno od najčešćih "ubica bonsaija". Ako primetite da lišće žuti ili postaje crno na vrhovima, moguće je da se korenje pod vodom i da propada. U tom slučaju pustite da se biljka potpuno osuši, a zatim zalijte. Ako problem i dalje postoji, tlo se možda ne isušuje dobro, pa biljku presadite, piše Real Simple.

Pročitajte još: Kako da održite FIKUS zdravim i tokom hladnih dana: Ispratite samo nekoliko koraka

Bonsai i presađivanje

Bonsai treba da se presadi svake godine do tri godine, u zavisnosti od biljke. Međutim, ako se vaš bonsai prodavao u saksiji bez drenažnih rupa, trebalo bi da ga presadite po kupovini.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas