Oglas
· · Komentari: 0

Biljka koje se nekada koristila protiv VRADžBINA I VAMPIRA: Verovalo se da može da otera natprirodne sile, a ima i brojna lekovita dejstva

U našoj narodnoj mitologiji korišćen je kao simbol nade

1668522620_Foto-Shutterstock-glog.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Glog pripada familiji ruža i obuhvata oko 250 različitih vrsta koje su rasprostranjene u umerenim predelima severne hemisfere. Često raste uz ograde i živice i na obodima listopadnih i četinarskih šuma širom Srednje Evrope i Azije, kao grm srednje veličine, dok na pogodnom tlu može izrasti i u čvrsto razgranato drvo. U keltskoj mitologiji glog je smatran jednom od dvadeset svetih biljaka, a u našoj narodnoj mitologiji pripisuje mu se uloga zaštitnika od vampira. Najpoznatije vrste roda Crategus suː Crategus monogyna , odnosno beli glog i Crategus oxyacantha , crveni.

Glog se može sresti na livadama, šikarama, ivicama šuma, kamenitim planinama. Raumnožava se presađivanjem izdanaka uzetih iz šume ili iz semena koje zahteva stratifikaciju da bi nakon godinu ili dve klijalo. Poboljšanje klijavosti postiže se intenzivnim sušenjem semena na sobnoj temperaturi, pre stratifikacije. Ređe se kalemi na sejance drugih vrsta.

Plod je jestiv i često se upotrebljava za pravljenje kompota, slatka, marmelade, dok se mladi izdanci i listovi koriste i kao dodatak jelima.

Listovi, cvetovi i plodovi crvenog i belog gloga deluju blagotvorno na rad srčanog mišića i kod umereno povišenog srčanog pritiska, uznemirenosti. Upotreba gloga za lečenje hipertenzije i palpitacija prvi put se pominje 1695. godine, da bi blagotvorno dejstvo gloga na srce zvanično potvrdili američki lekari Dženings i Klements krajem 19. veka.

Plodovi gloga sadrže kardiotonične amine, glukozide, oligomerne procijanidine, flavonoide, tanine, saponine, fosfornu kiselinu, mineralne soli kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fruktozu.

Aktivni sastojci gloga povoljno deluju na normalizovanje srčanog ritma, a u slučaju hipertenzije ili hipotenzije povoljno deluju na normalizovanje krvnog pritiska. Kod staračkog srca, posle preležanog miokarditisa ili nakon infarkta miokarda, upotreba gloga pomaže oporavku srčanog mišića. Glog deluje umirujuće i na centralni nervni sistem, pa se preporučuje kod povećane razdražljivosti i nesanice. U narodnoj medicini glog se koristi za ublažavanje simptoma menopauze, kod povišene telesne temperature, za umirenje kašlja, u vidu obloga za smirenje bolova kod bolesti mokraćnih kanala i kao sredstvo za umirenje kod epileptičnih napada.

Pročitajte još: Ovaj začin vam može pomoći da ORHIDEJE KOJE SU KRENULE DA VENU VRATITE U ŽIVOT: Vrlo jednostavan i koristan trik

Savremena istraživanja pokazala su da upotreba ekstrakta gloga doprinosi prevenciji infarkta. Tanini prisutni u njemu deluju kao vazodilatatori, a polifenoli imaju antioksidantno dejstvo. Takođe, novija istraživanja pokazala su da upotreba čaja od ploda gloga tokom tretmana hemioterapijom ili zračenjem pacijenata obolelih od malignih bolesti može imati zaštitnu ulogu na zdrave ćelije organizma.

U staroj Evropi, glog je korišćen kao simbol nade, a takođe i kao amajlija protiv vradžbina i vampira. Neki su verovali da ima sposobnost da inhibira prodorne natprirodne sile. Kao zaštita od vračanja, glog se ponekad stavljao u kolevke beba ili oko kuća i vrata, a Grci su navodno komade gloga držali u prozorskim okvirima kako bi sprečili veštice da uđu u kuće.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas