Oglas
· · Komentari: 0

Sada je vreme da posadite DALIJU: Uz pravilnu negu cvetaće sve do zime

Dalija, poznata i kao georgina, pripada rodu žbunastih višegodišnjih biljaka

1651828800_dahlia-gefaff87fb_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Dalija je poreklom je iz Meksika i Centralne Amerike, a ima preko 20.000 sorti i 30 različitih vrsta.

Krasiće vam bašte sredinom leta, a sada je idealno vreme da je zasadite. Dostižu zrelost i cvetaju oko osam do deset nedelja nakon sadnje.

Nega dalija

Dalije se uzgajaju jednostavno, od krtola, a ne lukovica. Posadite gomolje u razdaljini od najmanje dva, a najviše petnaest centimetara od površine. Biljkama je potrebna dobra cirkulacija vazduha da bi napredovale, pa postavite manje sorte na udaljenosti od oko 30cm.

Pročitajte još: PETLOVA KRESTA je nekad bila u svakoj baštici: Cvet koji se sam razmnožava, a bujaće i zimi

Svetlost

Da bi proizvele obilno cvetanje, dalije zahtevaju puno sunca, poželjno najmanje 6 do 8 sati dnevno.

Zemljište

Dalije preferiraju bogato, ilovasto tlo koje sadrži puno organske materije i dobro drenira. Ako zemljište u vašem dvorištu teži gustoj glini, dodajte pesak, tresetnu mahovinu ili stajnjak da biste olabavili teksturu tla za bolju drenažu. Dalije uspevaju u neutralnom tlu pH od oko 6,5.

Zalivanje dalije

Posadite krtole dalija u proleće, a zatim pustite prirodu da ide svojim tokom dok ne dođe do nicanja. Savetuje se da ih ne zalivate dok se iznad površine ne pokaže zeleni deo biljke. Kada niknu, zalivajte dalije jednom ili dva puta nedeljno.

BONUS VIDEO

 



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas