Oglas
· · Komentari: 0

Šta možete posaditi u JUNU: Otkrivamo povrće i cveće koje treba uzgajati ovog meseca

Treba vam inspiracija za sadnju u junu? Otkrivamo savete o najboljem povrću i cveću za sadnju ovog meseca

1655147272_gardening-g5b82baa44_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Sa svojim dugim, toplim danima,  jun je užurbano vreme u ovoj sredini baštovanske godine.  Sada je vreme da posadite cveće i useve koje ste posejali u zatvorenom prostoru u proleće kao deo vaših baštenskih ideja , kao i da berete i ponovo i posejete ranije zasade povrća da biste produžili period žetve do jeseni. 

Pročitajte još: Pet NAJSKUPLJIH BILJAKA na svetu: Jedna je prodata i za više od milion dolara

Kada je reč o tome šta posaditi u junu,, ovo je vreme da se pobrinete da posadite za predstojeću jesen i zimu, dok berete plodove ranijih zasada. Ovaj mesec koristimo za ponovljene setve povrća, kao što su gajenje šargarepe, pasulja, cvekle, spanać , karfiola i svih salata, što će produžiti period žetve i obezbediti sveže branje do jeseni. 

Ako ste počeli da uzgajate jagode ranije tokom godine, one bi trebalo da daju plodove u junu, pa nastavite da redovno berete kako biste unapredili proizvodnju voća. 

1. Letnji kupus 

Sorte letnjeg kupusa mogu da obezbede kupus tokom cele godine i o njima se lako brine. Razmaknite ga na 37 cm jedan od drugog, sa 30 cm između redova kao deo vaših ideja za povrtnjak. Pazite da ne uzgajate kupus na istom mestu na kom ste ga uzgajali.

Gajite letnji kupus na veoma čvrstom tlu, sa dosta odležanog komposta. Uklonite kupusne leptire i gusenice i zaštitite biljke mrežama. Takođe pokušajte sa pratećom sadnjom kako biste štetočine držali dalje od vaših useva kupusa.

2. Rotkvice 

Sada kada je prošla opasnost od mraza i kada se zemlja zagrejala, možete ubaciti seme rotkvice u zemlju. Svojim hrskavim i jakim ukusom, rotkvice su divan dodatak letnjim salatama.Lako je naučiti kako uzgajati rotkvice , a neke od sorti možete ubrati u roku od samo nekoliko nedelja od setve.

3. Cikorija

Svestrana salata, čiji listovi se mogu kuvati ili jesti sirovi, cikorija ima divno hrskave i delikatno gorke listove koji imaju karakterističan ukus. Seme vrste cikorije možete sejati na otvorenom, direktno u dobro pripremljeno, slobodno drenirano zemljište na sunčanom mestu u junu. Posejte seme na dubinu od 1,5 cm ili posadite u redove na 30 cm jedan od drugog. Ukusni usevi bi trebalo da budu spremni za berbu od kasnog leta do jeseni.

4. Zelena salata 

Sveže ubrani listovi zelene salate su mnogo ukusniji od opcija kupljenih u prodavnici, da je vredno vašeg vremena da naučite kako da uzgajate salatu . Zelenu salatu možete sejati direktno u svom povrtnjaku. U stvari, zelena salata se može sejati od sredine proleća i tokom celog leta, tako da planiranjem i sukcesivnom setvom možete da uživate u hranljivim i ukusnim listovima salate veći deo godine. Za kontinuiranu berbu, berite spoljne listove i ostavite unutrašnje da rastu.

5. Zimska Orhideja 

Cvetovi dolaze u najdivnijim bogatim bojama, sa jednim od najboljih mirisa ikada. „Zimska orhideja“ je briljantna kratkotrajna višegodišnja cveća. Cveće se pojavljuje kao bakreno narandžasto, pretvarajući se u ljubičasto kako stari. 

Nije slučaj da možete bilo šta da sadite u junu, jer postoje neke biljke i žbunje koje je bolje posaditi u mirujućem stanju u jesen ili zimu. Uvek je najbolje da proverite uputstva za sadnju koja su priložena uz izabranu biljku kako biste je posadili kako treba. 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas