Oglas
· · Komentari: 0
nega kućnih biljaka

Šta treba da uradite kako biste održali FIKUS zdravim ZIMI: Pripremite ga za novu sezonu

Preduzmite ove korake kako bi vaš fikus ostao zdrav i u hladnim danima.

1643379988_houseplant-g5d22a0751_1280.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Kao i mnoge druge vrste kućnih biljaka, drvo fikusa je biljka  koja uspeva na toplom vremenu. Ova vrsta je poreklom iz tropskih i suptropskih regiona - pa iako vaš fikus može s vremena na vreme da podnese malo hladnoće, ne može izdržati pravo zimsko vreme. Kada je u pitanju briga o vašem drvetu fikusa zimi, niže temperature mogu ugroziti njegovo zdravlje. U takvim uslovima drvo fikusa neće rasti, već samo preživljavati. Međutim, uz pravilnu negu tokom hladnog vremena, možete minimizirati opadanje listova i pomocći vašoj biljci da ostane zdrava tokom cele sezone.

Kada počne zima potrebno je da vaš fikus bude potpuno zdrav

Ovaj savet može izgledati očigledan, ali to je važan faktor koji ne treba zanemariti. Ako je vaše drvo fikusa nezdravo kada počne zima, vecća je verovatnocća da će doći do opadanje listova i druge uobičajene probleme van sezone. Pre nego što  vreme zahladi, preduzmite odgovarajucće korake za negu kako biste osigurali da će vaša biljka uspevati i u predstojećem periodu. Pošto je ova vrsta sklona truljenju korena, neophodno je pravilno fikus zalivati. Posadite svoj fikus u saksiju sa bogatom zemljom i saksijom sa puno rupa. Održavajte vlagu zemlje, ali pazite da ne preterate - ako je zemlja vlažna na dodir, vreme je da smanjite zalivanje. Tokom jeseni i zime potrebno je đubriti zemlju na svaka dva meseca. Ako vaše drvo fikusa boravi napolju tokom vegetacije, takođe je važno da proverite da li su njegovo lišće napale štetočine ili bolesti pre nego što ga unesete u zatvorenu prostoriju. Obratite pažnju na znake bolesti kao što su promenjeno lišcće, crvene ili smeđe mrlje ili gljivice koje mogu biti posledica invazije štetočina poput buba, tripsa i ljuspica. Stavite biljku u izolaciju dok se ne oslobodi od  štetočina i izleči od bolesti, kako biste sprečili njihovo širenje na vaše druge sobne biljke.

Izaberite pravu lokaciju u zatvorenom prostoru

Adekvatna svetlost je jedan od najvažnijih faktora nege fikusa tokom zime. Kada birate mesto u svom domu za "prezimljavanje" ove biljke, potražite mesto koje ima puno sunca. Pružite vašoj biljci  što više  svetlosti: stabla fikusa rastu na jakom suncu u svojim izvornim staništima, što znači da preferiraju najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Svake nedelje rotirajte svoj fikus  kako bi različiti delovi biljke bili okrenuti prema prozoru i imali podjednaku izloženost suncu. Ovo omogućava biljci da nastavi ravnomerno da raste. Ako je prirodno svetlo teško pronacći u zatvorenom prostoru, možete postaviti lampuza rast biljaka. Ne zaboravite da isključite lampu noću kako biste simulirali ciklus noći i dana. Štaviše, ne izlažite svoj fikus promaji. Ovo uključuje i hladnu promaju koja duva kroz prozore i vrata zajedno sa toplim, suvim vazduhom iz otvora za grejanje. Ove ekstremne temperaturne fluktuacije mogu oslabiti i oštetiti vašu biljku. Naorčito suv vazduh može dovesti do sušenja i pada lišća sa drveta fikusa.

Sprečite opadanje listova

Opadanje listova je uobičajeno tokom zimskih meseci. Nemojte preterano reagovati: normalno je da vaša biljka izgubi nešto listova kako temperatura pada i vazduh se suši. Na taj način vaša biljka čuva energiju. Umesto da reagujete na opadanje listova češćim zalivanjem, zapravo je korisnije manje zalivati svoj fikus zimi. Ono što ovom drvetu zaista treba je veća vlažnost. Biljka fikusa dolazi iz tropskih područja sa različitim godišnjim dobima - ali umesto toplog i hladnog, smenjuju se kišni i suvi periodi. Dok u tropskim krajevima zimi pada manje kiše, vlažnost je konstantan faktor tokom cele godine. Održavajte vlažne uslove za svoju biljku pomocću ovlaživača ili  posuda za vlaženje. Ovo cće pomocći da vaše drvo fikusa bude zdravo i minimizirati opadanje listova.

Pročitajte još: Privlače NOVAC i POSLOVNI USPEH: Šest biljaka koje treba držati u HODNIKU pored ulaznih vrata

Pripremite se za novu sezonu

Kada vreme ponovo postane toplije  i sunčani sati  povećaju, potrebno je nastaviti češće zalivanje i đubrenje. Ovo je takođe najbolje vreme za presađivanje fikusa ako mu korenje postaje previše čvrsto vezano za postojeću saksiju: presađivanje na kraju pomaže da se lišće oživi i zadrži što više zdravih listova. Održavanje vaše biljke u adekvatnimuslovima kada počne sezona rasta, pomoći ćete joj da ostane dovoljno zdrava i jaka da preživi sledeću zimu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas