Oglas
· · Komentari: 1
SAVET

Ukoliko godinama vodite rat sa KRTICAMA zasadite ove biljke i rešite problem

Pokušali ste sa praškovima i aparatima koji izazivaju zvuk i ništa nije pomoglo? Probajte starinski način borbe protiv malih bića.

Kockavica.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Krtice su male i dosadne. U prirodi nikom ne smetaju, ali na travnjaku umeju da naprave takvu štetu da ni jedan baštovan uz sav trud i znoj ne može da ispravi.

Mrze limun
Posle limunade koru limuna isecpkajte pa razbacajte po travnjaku, Posle izvesnog vremena koru pokupite, pa ponovite kroz nekoliko dana.

Pročitajte još: Kamenu ružu kada zasadite sama se o sebi brine i to je dovoljan razlog da je odmah nabavite

Postoji bezbroj sredstava koja se reklamiraju kao uspešan način borbe protiv krtica. Međutim, ukoliko ništa od toga nije uspelo da spasi travnjak - probajte prirodan način na koji su se naši stari borili protiv malih štetočina.

Pošto su krtice osetljive na mirise treba zasaditi biljke repelente koje su nepodnošljive za njih.

Kadifica je dobro poznata kao biljka prijatelj u organskom uzgoju, a krticama se uopšte ne dopada, pa je korisno posaditi je na rubnim područjima travnjaka.

Kockavica je najuspešnija
Foto: A. M.

Duvan takođe rasteruje krtice, jer njegov miris ne podnose. Pošto duvan može da poraste prilično u visinu posadite ga kraj zida ili po ivicama leja.

Menta ili nana je biljka koja nervira krtice, pa pronađite mesto koje je blizu vode i tu je posadite.

Carska kruna je prirodni, šumski neprijatelj krtica jer ima miris koji podseća na lisicu, pa izbegavaju mesta na kojima raste.

Beli luk ne voli ni jedna štetočina, pa ni krtica. Može se posaditi ukrasni, ali i da se zreli čenovi belog luka povremeno preseku na pola i utisnu u zemlju.

Divlji zumbul ima oštar miris i lukovice ove biljke rasteruju krtice.

Pročitajte još: Zbog nove tehnologije koja osvaja svet farmeri u Srbiji ostavljaju motike

Kockavica je, ipak, najefikasnija u borbi protiv malih štetočina. Ova trajna zemljasta biljka kada se jednom posadi daje trajnu zaštitu. Lukovice kockavice se sade u leto ili jesen, a voli propusno zemljište, senčano ili polusenovito. Cvet je poput tobolca, urkašen zvončićima, dok je žbun čitave godine zelen i raskošan.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas