· · Komentari: 0
SAVETI

Perete li četku za kosu svake sedmice? Trebalo bi, a evo zbog čega

Četke i češljeve za kosu koristimo svakodnevno, pa bi bilo razumno pretpostaviti da ih barem jednom sedmično i peremo.

1619547871_Depositphotos_211925436_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Međutim, stručnjaci kažu da su navike čišćenja lica i šminke usvojene dok navika čišćenja četke ili češlja uglavnom ne postoji iako itekako može uticati na zdravlje kose i vlasišta.

Rizik infekcije

Od gromada zapetljanih vlasi do ostataka raznih proizvoda za negu kose ono što se gomila u četkama uglavnom je vidljivo. Ali, naravno, tu je i niz ćelija mrtve kože i grinja ljudskom oku nevidljivih.

Pročitajte još: Kako pravilno ČEŠLJATI KOSU prema tome da li je RAVNA ili KOVRDžAVA

Nakupljanje kose u četki ili češlju može biti savršena podloga za preterani rast i razvoj bakterija i buđi što povećava rizik od infekcije. Zato, koliko god se trudili i koliko god novaca i vremena potrošili na negu kose, sve to možete baciti u vodu nakon samo jednog poteza prljave četke.

Svi ti sitni organizmi koji obitavaju na češljevima, odlaze natrag u kosu zbog čega se može zamastiti i gotovo neposredno nakon pranja.

Zato stručnjaci savetuju da češljeve i četke perete barem jednom sedmično.

Pročitajte još: Nemojte praviti ove 4 velike greške kada sušite kosu - tako je uništavate!

Postupak pranja

Što se tiče plastičnih varijanti, savetuju da se takvi češljevi i četke jednostavno operu nežnim sapunom ili šamponom u malo tople vode, zatim se isperu i ostave da se dobro osuše.

Kod drvenih je sve još lakše, ali treba paziti da se površina drvenih predmeta ne ošteti prejakim hemikalijama, piše Daily Mail.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.