· · Коментари: 0
НЕГА КОЖЕ

ПРЕДУГ БОРАВАК У КУЋИ: Да ли наша кожа пати у затвореном простору?

Откривамо вам замке предугог боравка у кући и како се оне одражавају на кожу.

1598012407_Depositphotos_11548948_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Суочени са ситуацијом насталом услед пандемије вируса, већина нас много више времена проводи у затвореном простору, односно код куће, што због превенције што због рада од куће. Те околоности су се одразиле и на уобичајени ритам који подразумева физичку активност, исхрану, квалитет сна, па и негу коже. На све то, ту је и стрес који додатно утиче на нашу кожу која углавном пати због наглих промена.

Прочитајте још: Пре СУНЧАЊА се обилно мажите ХУМЕКТАНТОМ и имаћете тен као БИЈОНСЕ

Кожа трпи
Услед ношења заштитних маски, иритација и црвенило коже лица су појачани, а трпе и руке због честог прања и наношења дезинфекционих средстава. Када је реч о кожи лица, претпоставка је била да ће боравак код куће позитивно утицати на лице, будући да нисмо изложени градским загађењима, нити користимо превише мејкапа. Међутим, да ли је то баш тако? За ових неколико месеци колико живимо у ванредним оклностима, рађена су истраживања која говоре да наша кожа трпи, али је реч о другим факторима који на њу делују.

Прво и основно је то што људи код куће много више времена проводе уз компјутер. Плава светлост коју емитују уређаји попут компјутера или телефона лоше утиче на кожу. Енергетско зрачење и плаво светло са мобилних телефона и таблета може деловати деструктивно на кожу.

Знаци прераног старења и појава смеђих флека само су неки од лоших ефеката претеране употребе ових апарата.

Плава светлост је иначе позната као високоенергетска видљива светлост (ХЕВЛ), слична УВ светлости, коју емитују технолошки уређаји, а која дубоко продире у кожу, чак и више од УВ зрака уколико смо близу извора.

Прочитајте још: Један од највећих ЖЕНСКИХ НЕПРИЈАТЕЉА: Ево како помоћу КОКОСОВОГ УЉА уклонити СТРИЈЕ

Прекомерно излагање плавој светлости може да проузрокује оштећења на кожи, укључујући пигментацију и слабљење кожних баријерних функција.

Фото: Депозит
Оксидативни стрес подстиче старење коже
Стручњаци кажу да је кожа фотосензибилна и да је плава светлост за њу оксидативни стрес који подстиче њено старење. Излагање плавој светлости активира меланоците, ћелије одговорне за стварање пигментације, што доводи до појаве мрља и неуједначеног тена. Осим тога, зависност од телефона такође има утицаја на мишиће лица. Жмиркање или скупљање обрва када гледате у екран доводи до контракције мишића, а резултат је стварање набора на кожи.

Наравно, то није трајни ефекат, али уколико се ти покрети често понављају, линије ће постати израженије. Ноћно светло - већина у кревет одлази са телефоном у руци, што је наравно погрешно. Не само да организам не може да се опусти услед превише информација, већ доводи до поремећаја сна. Лоша ноћ резултат је плаве светлости која омета циклус спавање-будност.

Биоритам је повезан са светлошћу
Фото: Депозит

Доктори који су се бавили овим проблемом у Енглеској кажу да је наш биоритам директно повезан са светлошћу. Када се светла угасе, наше очи шаљу поруку мозгу да повећа хормоне сна мелатонин, због чега је важно уклонити било који извор светлости у спаваћој соби.

Испитивања констатују да око 55 посто људи на починак одлази са телефоном.

Барем сат времен пре одласка на спавање не користите компјутер или телефон

Прочитајте још: ВАЖНЕ ПРОМЕНЕ НА ЛИЦУ ЖЕНА: 5 невероватних ствари које се догоде кад ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ШМИНКАТЕ (ФОТО)

Дигитални детокс
Мало је вероватно да ћемо се због оваквих сазнања одмах подвргнути дигиталном детоксу, али можемо покушати да ограничимо време проведено испред екрана. У почетку нека то буде и десетак минута, што је добар старт у превенцији последица. Један од корака је да смањите светло екрана. А када је реч о нези коже, користите производе богате антиоксидантима, креме за заштиту широког спектра и препарате које штите од УВА/УВБ и плаве светлости.

КОЖА ВОЛИ РУТИНУ - Дневну рутину неге не треба нарушавати. Особе са осетљивом или проблематичном кожом посебно треба да поведу рачуна.

СПАВАЈТЕ ОСАМ САТИ - Ноћни одмор је кључан за цео организам, па и за кожу. Трагови неиспаваности прво су видљиви на лицу. Недостатак сна може проузроковати ослобађање већег нивоа кортизола (хормона стреса), што доводи до упале коже.

ТУШИРАЈТЕ СЕ МЛАКОМ ВОДОМ - Сув ваздух у просторијама у којима боравите може довести до исушивања коже. Дерматолози саветују да се користе овлаживачи ваздуха. Будући да топла вода исушује кожу - туширајте се млаком.

НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ СА ТРЕТМАНИМА - Испробавање нових производа може преоптеретити кожу и негативно утицати на њену заштитну баријеру. Не заборавите на негу руку.

Фото: депозит

Прочитајте још: Наношење ПУДЕРА ЧЕТКИЦОМ или СУНЂЕРОМ: Кад шта користити?

МАСИРАЈТЕ ЛИЦЕ - Свако јутро и вече, када наносите крему, издвојте неколико минута за масажу лица. Крему можете нанети и у већој количини него иначе, а онда мало јаче измасирајте прво подручје од врата према вилици, затим од вилице према јагодицама, а онда кружно масирајте подручје око уста и очију, па чело. На тај начин ћете подстаћи микроциркулацију, а масажа ће вам помоћи и у опуштању тонуса. Поред масаже, можете радити вежбе за лице, тако што ћете стати испред огледала и изговарати самогласнике са гримасом, што утиче на јачање мишића.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.