· · Коментари: 0
ЦИМЕТ

Моћни зачин: ПРАХ који даје ДОБРО ЗДРАВЉЕ

Прави “цеyлонски” цимет је одличан, ароматичан зачин добијен из унутрашње коре малог зимзеленог дрвета. Светлије је боје и слађи од свог рођака цимета “цассеи”.

1601471317_Depositphotos_8432766_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Обе врсте цимета користе се за додавање укуса у кафу, јогурте, овсене пахуљице, кекс, колаче, чајеве и пите.

Цимет је чак тајни састојак "цола-цола" безалкохолних пића.

Овај укусни, широко распрострањен зачин има неколико важних здравствених предности због својих антиоксидативних својства.

Не препоручује се конзумирање више од 6г цимета дневно.

Јесте ли знали да једна порција цимета садржи чак 5 пута више антиоксиданса него пола шоље боровница.

Прочитајте још: У Индији се КУНУ У ОВАЈ ЗАЧИН: Спречава КАНЦЕР, подмлађује, а ПОСТОЈИ И У СРБИЈИ

10 здравствених предности цимета

1. Превенција гљивичних обољења – хемијски спој који је пронађен у цимету помаже у превенцији и борби против бактеријских и гљивичних инфекција.

2. Делује противупално и као аналгетик – Новије студије су показале да цимет смањује упалу повезану са артритисом.  Антиоксиданси у цимету уништавају и неутралишу слободне радикале који узрокују болове у зглобној хрскавици.

Фото: Депозит

3. Регулишу шећер у крви – Цимет је одличан избор у прехрани уколико имате дијабетес типа 2, те уколико желите да задржите ниво шећера у крви стабилним. Цимет контролише ослобађање инсулина у крви и ткиву, те може помоћи у снижавању крвног притиска.

Прочитајте још: Да ли ПРЕПОЗНАЈЕТЕ ову биљку која расте у СРБИЈИ? Лечи РАНЕ, изгорелу косу и ТУГУ

4. Смањује ниво лошег холестерола – Студије показују да цимет може смањити ниво лошег холестерола и настанак кардиоваскуларних болести.

5. Повећање енергије – Цимет је одличан зачин за доручак, јер утиче на ослобађање енергије током дужег временског раздобља.

6. Смањује ризик од рака – Редовним конзумирањем цимета смањује се могућа оштећења ћелија и ДНК-а. Уништавањем слободних радикала који су заслужни за производњу мутираних ћелија, смањује се шансе настанка рака и то на начин да својства цимета омогућују регулацију хормона и смањују учинак карциногена у мембранама ћелија.

7. Пробиотик – Цимет се показао ефикасним у борби против Х.плорy и других патогена унутар пробавног система. Док уље цимета смањује цревну кандиду.

Прочитајте још: На ХАВАЈИМА младожењи поклањају БИЉКУ која расте и у СРБИЈИ, јер важи за супер-моћан АФРОДИЗИЈАК!

8. Подстицање метаболизма и смањење учинка масне хране – Цимет подстиче разградњу масних наслага.

9. Смањује менструалне грчеве – Цимет садржи супстанцу која повећава ниво прогестерона, а смањује ниво производње тестостерона код жена, успостављајући хормонску равнотежу чији изостанак узрокује грчеве.

10. Смањење стреса – Мирис цимета има умирујућа својства.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.